Düşük ve orta hızlı gemilerin dalga direnci karakteristiğinin belirlenmesi için bir yaklaşım yöntemi
An approach of calculating wave resistance of ships having low and middle speed
- Tez No: 223911
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA BARBAROS OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalga direnci, Wave resistance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalısmada, gemi dalga direncinin gemi yüzeyine dağıtılmıs Kelvin kaynaklarından yararlanarak hesaplanması anlatılmaktadır. Kelvin Kaynaklarının entegrasyonu için çok daha basit bir hesap yöntemi kullanılmıstır. Ayrıca direnç hesabı için basınç entegrasyonu yanı sıra momentum korunumu ile de hesap yapılması ve alınan sonuçların karsılastırılması öngörülmüstür. Bu amaçla bir bilgisayar programı gelistirilmis ve bazı gemi formlarının direç hesabı yapılarak elde edilen sonuçlar model deney sonuçlarıyla karsılastırılmıstır. Sonuçlarda hesaplanan dalga direnci eğrisinin model deney sonuçlarından olusturulan eğrinin karakteriyle uyumlu olduğu görülmüstür. Bu sebeple dizaynerin olusturduğu formun direnç karakteristiğini görmesi ve formu hakkında fikir sahibi olabilmesi açısından program tatmin edici sonuçlar vermektedir. Fakat güç hesabına geçilmesi için yeterli uyum yoktur.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to calculate the wave resistance by using Kelvin source and with a simpler entegration method to give the designer an idea of the resistance of the hull form developed. A computer program is developed by using a simple entegration method and wave resistance is calculated by using pressure integration and wave cut methods. The results are compared with the model test results. As a conclusion it is found out that the wave resistance results catch the characteristic of the curve of model test results. But for accurancy of the numerical results it is not suitable to use the results for power calculations