Three phase four wire voltage source pwm rectifier with low input current harmonic
Üç faz dört iletkenli darbe genişlik modülasyonlu düşük akım harmonikli gerilim kaynağı tipi doğrultucu
- Tez No: 223915
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üç faz doğrultucu, dört iletken, darbe genişlik modülasyonu, resonans süzgeç, durağan koordinatlar, senkron koordinatlar, toplam harmonik distorsiyon, kesintisiz güç kaynağı, güç faktörü, Three-phase rectifier, four-wire, pulse width modulation, resonant filter, stationary frame, synchronous frame, total harmonic distortion, uninterruptible power supply, power factor
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, üç fazlı, dört iletkenli, darbe genişlik modülasyonlu, gerilim kaynağı tipi bir doğrultucunun yüksek başarımla denetlenmesini sağlayan bir kontrol yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemde, gerilim çevriminde oransal-integral (PI) lineer denetleyici kullanılmaktadır. Akım çevriminde her faz akımını kontrol etmek için durağan eksen takımında temel bileşen ve harmonik bileşenler için rezonans süzgeçleri kullanılmaktadır. Şebeke gerilimi ileri beslemesi kullanılarak giriş akımının durağan ve dinamik başarımı iyileştirilmektedir. Rezonans süzgeçlerinin tasarımı ve uygulama kolaylıkları ile ilgili detaylı bilgi verilmektedir. Üç fazlı, dört iletkenli, darbe genişlik modülasyonlu, gerilim kaynağı tipi doğrultucunun durağan ve dinamik başarımı ayrıntılı olarak incelenmiştir. Denetim yönteminin başarımı teori, bilgisayarla benzetim ve deneysel çalışmalarla doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a new control method for the high performance three-phase four-wire voltage source PWM rectifier is proposed. A proportional integral type linear controller is employed in the voltage control loop. The current controllers of each phases of the rectifier are composed of stationary frame resonant filters for the fundamental and harmonic frequency components. Input voltage feedforward loop enhances the input current steady state and dynamic performance. The resonant filter design and practical implementation details are given. The steady state and dynamic performance of the three phase four wire voltage source PWM rectifier is investigated in detail. The proposed control method is proven by means of theory, simulations, and experiments.