Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye'deki dağılımlarının değerlendirilmesi
An evaluation of foreign direct investment dispersion in Turkey
  1. Tez No: 223961
  2. Yazar: İBRAHİM EMRE ÇAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜZİN BAYCAN LEVENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Economics, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları, Bölgesel Rekabet, DYSY'lerin NUTs1 ve NUTs2 Düzeyine Göre Dağılımları, Globalisation, Foreign Direct Investments, Regional Competativeness, The Dispersion of Foreing Direct Investments via NUTS1 and NUTS2 Levels
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada, NUTs1 ve NUTs2 düzeylerine göre, SQL sorgulama mantığı ve Arcmap programlarının kullanılması yöntemiyle, küreselleşme süreci çerçevesinde oluşan ve bölgesel rekabeti arttıran Türkiye'deki doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına ait istatistiki verilerin yıllara, sektörlere ve ülke gruplarına dağılımları elde edilmiştir. Bu dağılımların oluşturulmasında hem yabancı menşeili firma sayıları hem de yabancı menşeili firmaların sahip oldukları sermaye stoklarına göre analizler yapılmıştır. İstanbul gerek NUTs1 gerekse NUTs2 düzeylerine göre en fazla yabancı firma çeken bölge olmuş, sermaye stoklarına göre Kocaeli, İzmir, Ankara, Adana, Bursa ve Antalya, yabancı firma sayılarına göre Antalya, Aydın, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa alt bölgeleri en fazla yatırım çeken diğer alt bölgeler olmuşlardır. En fazla yatırım yapan ülke grupları AB ile Yakın ve Uzak Orta Doğu, en fazla yatırım alan sektörlerin ise hizmetler ve sanayi olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this paper, according to NUTs1 and NUTs2 levels operating with the SQL inquision and ArcMap methodes, we obtained statical datas of foreign direct investments in Turkey by annual, sectoral and country alignation that accelerates the regional competition through the scope of globalisation process. While establishing these dispersed datas, we analized both the number and the capital reserves of foreign parental firms. As a conclusion, İstanbul is to be the most attractive region that withdraws MNEs via NUTs1 and NUTs2 levels; Kocaeli, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, and Antalya are the sub-regions that withdraws MNEs via capital reserves while Antalya, Aydın, Ankara, İzmir, Adana and Bursa are the sub-regions that withdraws MNEs via the number of foreign parental firms. Mass countries which mostly invest in Turkey are EU countries, Near and Far East countries; while massive investment sectors are service and industy.