Alpaka lifinin dokuma ürünlerde kullanılabilirliği
The usability of alpaca fibres in woven fabrics
- Tez No: 224071
- Danışmanlar: PROF. ERHAN KIRTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alpaka, llama, huacaya, suri, alpaka lif özellikleri, yün lif özellikleri, kıvrım, medula, dokuma kumaş, giysi konforu, FAST, ısıl yalıtım, kumaş ısıl özellikleri, Alpaca, llama, huacaya, suri, alpaca fibre properties, wool fibre properties, crimp, medulla, woven fabric, clothes comfort, FAST, thermal insulation, fabric thermal properties
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Alpaka lifi tekstil endüstrisinde özellikli bir lif olarak tanımlanır ve lüks lifler içinde sınıflandırılır. Alpaka lifi dokunulduğunda ipeksi, yumuşak ve pürüzsüz olarak hissedilir. Lüks tutumu ve ipeksiliğinden dolayı fiyatı yüksektir. 22 tane doğal rengi vardır ve genellikle yüksek mukavemetlidir. Alpaka lifinin yün lifinden daha yumuşak ve hafif olduğu ve aynı kalınlıktaki life göre daha sıcak tutuğu ileri sürülmektedir. Bu çalışmada, öncelikle literatürlerden alpaka lif özellikleri incelenmiş ve derlenmiştir. Aynı kalınlıktaki alpaka ve yün lifinden, %100 Alpaka, %70 Yün/ %30 Alpaka, %30 Yün/ %70 Alpaka ve %100 Yün iplik üretilmiş ve aynı makine ve kumaş yapısı özelliklerinde dokunmuştur. Ayrıca, lif ve ipliklerin bazı fiziksel özelikleri test edilmiştir. Kumaş tiplerinin, fiziksel ve estetik performans, tutum ve ısıl özellikleri gibi konfor özellikleri karşılaştırılmıştır. Dokuma kumaş içinde alpaka oranının değişiminin kumaş özellikleri üzerindeki etkisi ve alpaka lif özelliklerinin dokuma kumaşa nasıl yansıdığı incelenmiştir. Kumaş testleri sonuçları SPSS istatistik programı yardımıyla analiz edilip değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The textile industry regards alpaca fibre as a speciality fibre, and classes the fibre as a luxury type. Alpaca fibre is silky,soft and smooth to touch. It is prize for its unique silky feel and luxurious handle. Alpaca is found in 22 natural colours and alpaca fibre has good strength. It is believed that alpaca fibre is softer, lighter and has a good thermal insulation than same finesses wool fibre. In this study, firstly, the alpaca fiber properties were examined. With the same woven machine and setting, fabrics are woven using %100 Wool, % 70 Wool/ %30 Alpaca, % 30 Wool/ %70 Alpaca and %100 Alpaca yarns of same fibre finesses. In addition some physical properties of these yarns have been measured. The comfort properties of fabrics; like physical and aesthetic performance, handle and thermal insulation properties were measured and compared with each other. The affect of alpaca fibre quantity in woven fabric to these properties, was evaluated. It was searched how the affects of alpaca fiber properties are showing in the woven fabrics. The results from fabric tests were analyzed and evaluated by SPSS statistic program.