H.264 videolarında bölüt belirlemesi üzerine bir çalışma
A study on video segmentation in h.264/avc videos
- Tez No: 224072
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYLİN KANTARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: H.264/AVC, Asamalı ve Keskin Sahne Geçisi, Çerçeve, Makroblok, Bit Akımı, Kodlayıcı, H264/AVC, Gradual and Abrupt Scene Change, Frame, Macroblock, Bit Stream, Encoder
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Video kodlama, internet teknolojisi ve sayısal televizyon sistemlerindeki gelisme sayısal video verisinin önemini artırmıstır. Video veri boyutunun büyük olması verinin saklanması, iletimi ve islenmesinin maliyetini artırmaktadır. Video verilerindeki tekrarların ortadan kaldırılmasına dayanan video sıkıstırma algoritmaları video boyutunda önemli ölçüde azalma saglamıs, internetten iletim ve video veri tabanlarında video saklama gibi uygulamalarda etkinlik belirli ölçüde artmıstır. Aynı etkinlik artısı video içeriginin analizine dayalı uygulamalarda, verinin tekrar çözülmesi gerekliligi nedeniylesaglanamamıs; bu durum, sıkıstırılmıs veriyi çözmeye gerek kalmadan içerik yönünden analiz eden yöntemlerin gelismesine öncülük etmistir. Bu çalısma son video sıkıstırma algoritması H.264/AVC' yi kullanarak sıkıstırılmıs bit akımını çözümlemeye gerek kalmadan içerik bakımından analiz eden yöntemlerin testi ve gelistirilmesi üzerine odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The increasing demand to incorporate video data into video coding, internet technology and digital television systems has made digital video technology a necessity. A problem, however, is that, video data requires large bandwidth and would consume a lot of storage and computing resources. With the introduction of video coding algorithms which reduces video size by eliminating redundant parts, performance of video applications like transmission over internet, storing large amount of video in video databases has improved. On the other hand, the same performance improvement could not be achieved for video applications which rely on the content, because compressed video should be decompressed before analysis in these kind of applications. This situation encouraged new studies to develop techniques which anlayze content of the compressed video. Currently there are different techniques developped while new ones are on their way. This study focuses on testing and improving proposed video content analysis techniques improved for new video coding standard called H.264/AVC.