Sanal kaytarma ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Erzurum ilinde bir kamu örneği
The relationship between cyberloafing and organizational commitment: A sample study in a public institution located in Erzurum
- Tez No: 459817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanal Kaytarma, Örgütsel Bağlılık, KiĢisel Web Kullanımı, Sanal Sapkınlık, Ġstenmeyen Bilgisayar Kullanımı, Örgütsel ÖzdeĢleĢme, Cyberloafing, Organizational Commitment, Personal Web Usage, Cyber Deviance, Junk Computing, Organizational Identification
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzde bilişim teknolojisinin hızlı gelişimiyle beraber bilgisayar ve internet kullanımı günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda mobil ağların ve akıllı aygıtların yaygınlaşmasıyla internet kullanımı önemli derece artmıştır. Bu artışın nedeni bilgisayar ve internetin sadece eğlence amacıyla kullanımı değil, aynı zamanda iş hayatında da yoğun bir şekilde kullanılmasıdır. Her ne kadar bilişim teknolojisinin iş yaşamına olumlu etkileri olsa da internetin ve bilgisayarın kötüye kullanımı büyüyen bir problemdir. Genel olarak; bilgisayar ve internetin mesai saatlerinde iş dışı amaçlarla kullanılmasını ifade eden“Cyberloafing”Türkçe alan yazında“Sanal Kaytarma”olarak ifade edilmektedir. Sanal kaytarma aktiviteleri, çalışanların işle ilgili asıl görevlerini yerine getirmesini ve bu görevlerin tamamlanmasını engellediği için bu aktiviteler zamanın verimsiz kullanımı olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle sanal kaytarma aktiviteleri, örgüt için zararlı bir davranış olarak üretim sapkınlığı kategorisinde yer almaktadır. Örgütlerin istihdam ettikleri işgücünü elinde tutması, bu işgücünün örgütle özdeşleşmesini ve örgütün amaçları doğrultusunda çalışmasını sağlaması örgütlerin devamlılığı için gereklidir. Örgütsel bağlılık, çalışanın örgütle ve örgütün hedefleriyle özdeşleşmesi, örgütün hedeflerine ulaşmasına yardım etmek için örgüt üyeliğine devam etmek istemesidir. Alan yazında yapılan çalışmalarda; örgütsel bağlılığın verimliliği, ürün ve hizmet kalitesini arttırdığı, işe geç gelme, devamsızlık, işten erken ayrılma gibi olumsuz davranışları azalttığı ifade edilmektedir. Bu bağlamda örgütsel bağlılık, örgütlerin ayakta kalabilmesi ve devamlılığını sürdürmesi için önem arz etmektedir. Sanal kaytarma ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelendiği bu çalışma, alan yazın ve uygulama bölümlerinden oluşmaktadır. Alan yazın kısmında sanal kaytarma ve örgütsel bağlılığın kuramsal alt yapısı ele alınmaktadır. Uygulama bölümünde ise Erzurum ilinde faaliyet gösteren bir kamu kurumundan anket tekniği kullanılarak elde edilen veriler istatistik yöntemleriyle analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda sanal kaytarma ve örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, computers and the Internet have become an essential component of our daily life with the rapid development of Information Technology (IT). In particularly, use of the Internet has increased considerably with the spreading of mobile networks and smart devices in the recent years. The reason behind this increase is not only using computers and the Internet for entertainment but also utilization intensively in business life. Although the Internet has positive impacts on business life, abuse of the Internet is a growing problem. Generally, the usage of computers and the Internet at workplaces for non-business purposes within working hours are stated as cyberloafing, which is called“Sanal Kaytarma”in Turkish. Cyberloafing activities are evaluated as inefficient use of time due to preventing workers from doing their main tasks. Therefore, cyberloafing activities that are treated as harmful acts are in the category of production deviance in an organization. Holding workforce and identification of this workforce with the goals of organizations are necessary for organizations to continue their existence. Organizational commitment is a desire of a worker to identify himself/herself with the organization and its aims and to continue being a member of the organization in order to contribute in achieving organizational goals. In other words, organizational commitment presents the power of involvement in an organization and the identification of individuals with the organization. In the body of literature, some studies showed that of organizational commitment has increased the productivity and quality of product and service and reduced some adverse acts such as lateness, absence and leaving early from the workplace. In this regard, organizational commitment is substantial for organizations to survive and continue their existence. In this study, the relationship between cyberloafing and organizational commitment is investigated. The study consists of body literature and application section. In the body literature part, the corporate infrastructure of cyberloafing and organizational commitment are discussed. In the application section, data obtained by survey method from a public institute in Erzurum is analyzed by statistical methods. The result shows that there is no significant correlation between cyberloafing and organizational commitment.