Bir boyutlu akım problemlerinin çözümünde taşıma matrisi yöntemi.
The transfer matrix method for the solution of one dimensional flow problems.
- Tez No: 224081
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL KAYA, YRD. DOÇ. DR. SELİM ALTUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşıma matrisi, Bir boyutlu akım problemleri St.Venant denklemleri, Difüzyon dalga, Yeraltısuyu, Basınçlı akifer, Transfer matrix, one-dimensional flow problem, Saint Venant equations, diffusion wave, ground water, confined aquifer
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Hidrolik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bir Boyutlu Akım Problemlerinin Çözümünde Taşıma Matrisi Yöntemi.Taşıma matrisi yöntemi yardımı ile, mekanikteki bir çok problemin çözümü yapılabilmektedir. Ancak, su mühendisliğinde bu yöntemin kullanılması yaygın değildir ve çok az sayıda çalışma mevcuttur.Bu çalışmada; özgün olarak, hiperbolik türden olan bir boyutlu Saint-Venant denklemleri, bir boyutlu parabolik tipten kısmi diferansiyel denklem olan yeraltısuyu akım problemleri ve boru şebekelerinde kararlı akım durumu için debilerin belirlenmesi problemlerinin çözümü için taşıma matrisi yöntemi yaklaşımı sunulmuştur. St. Venant denklemlerinin çözümünde, bu denklemlerin özel hali olarak bilinen hiperbolik tipten bir boyutlu uzun dalga denklemi, parabolik tipten kısmi diferansiyel denklem olan bir boyutlu difüzyon dalga denklemi problemleri dikkate alınmıştır.Taşıma matrisi yönteminin uygulaması için, farklı yöntemler ile kısmi diferansiyel denklemler adi diferansiyel denklemlere indirgenmiştir. Taşıma matrisi yöntemi ile elde edilen sonuçlar, diğer sayısal yöntemler ile karşılaştırılmış ve elde edilen sonuçlar yöntemin hem uygulama ve programlama açısından oldukça kullanışlı olduğunu, hem de sayısal sonuçların yeteri derecede tatmin edici ve güvenilir olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
A vast number of problems in mechanics can be solved with the aid of transfer matrix method. However, this method has found limited applications in hydraulic engineering, yet very few studies are encountered in the literature.In the present study, solution of different types of hyraulic problems by using transfer matrix approach is proposed. These problems are : i) hyperbolic type of partial differential equations of one-dimensional Saint-Venant equations, and one-dimensional long wave equation which is special case of Saint-Venant equations, ii) parabolic type of partial differential equations of one-dimensional diffusion wave equation, ground water flow and steady-state pipe flow.For the application of transfer matrix method, the partial differential equations are transferred into ordinary differential equations via different methods. The outcomes of transfer matrix method is compared with the outcomes of other numerical methods, which imply that the method is both useful in application and in programming phases, also shows that the numerical results are satisfactorily reliable.