Asal gamma halkalarının kesirler halkası
Quotient ring of prime gamma rings
- Tez No: 224113
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KANDAMAR, PROF. DR. NURCAN ARGAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Asal gamma halka, Kesirler Halkası, türev, k) türev, Prime gamma rings, Quotient Rings, derivation, k) derivation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
- Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tez konusu tanıtılmış ve bu konu ile ilgili çalışmalar hakkında kısa bilgi verilmiştir.İkinci bölümde, bu tezi anlamada kolaylık sağlayacak genel bilgiler yer almıştır. Ayrıca bu bölümde, gamma halkalarda (d, k) türev tanımı verilmiş, günümüze kadar gamma halkalardaki çalışmaların kısa bir özeti yapılmıştır.Üçüncü bölümde, asal gamma halkadaki Kesirler Halkası, idealler ve tek yanlı kapalı idealler üzerinde oluşturulmuş, gamma halkasının Kesirler halkasına hangi koşullar altında gömülebileceği incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde, Kesirler Halkasının sağladığı bazı özellikler incelenmiştir.Dördüncü bölümde, birimli asal gamma halkalarda verilen bir (d, k) türevin Kesirler halkasına genişletilebileceği gösterilmiştir.Son bölümde, belirli koşullar altında (d, k) türev için bazı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of five chapters. In the first chapter, the subject of thesis is introduced and the information about works which are related with this subject is shortly given.In the second chapter, general information is founded to make easy understanding of the thesis. Furthermore in this chapter definition of (d, k) derivation is given and a short summary of works about gamma rings so far is done.In the third chapter, we get Quotient Rings on ideals and one sided closed ideals in prime gamma rings and we investigate to which conditions to embed the prime gamma rings to Quotient Rings. Furthermore, some properties which are satisfied in Quotient rings are investigated.In the fourth chapter, we show that any (d, k) derivation on prime gamma rings with unity can be extended uniquely to Quotient Ring.In the last chapter, we obtained some results for (d, k) derivations under certain conditions.