Yeni nesil metal baskılanmış nanokompozit katı destek sentezi ve bu katı desteklerin metal iyonuna olan ilgisinin araştırılması
A novel metal imprinting solid packet of synthesis and research of their affinity to metal ion
  1. Tez No: 360655
  2. Yazar: ALİYE GÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM KARABÖRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler baskılanmış polimerler, İyon baskılanmış polimerler, Nanokompozit, Kurşun, Organokil, Katı- faz ekstraksiyonu, Molecular-Imprinted Polymer, Ion- Imprinted polymer, nane-composites, lead, organoclays, solid phase extraction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, Pb(II) iyonlarını tanıyan iyon belleklere sahip, polimerik tabanlı Pb(II) baskılanmış yeni katı destekler geliştirilerek, bu katı desteklerde yer alan Pb(II) belleklerin Pb(II) iyonlarını bağlayabilme ve seçebilme özelliklerinin ortaya konulması ile bu katı desteklerin analitik uygulamalardaki etkinliğinin araştırılmasıdır. Bu çalışmanın ilk aşamasında 4-vinilpridin kalıp iyon olan Pb(II) ile etkileştirilerek, [Pb (VP)6] 2+ ön kompleksi hazırlanmıştır. Sentezlenen ön kompleks kullanılarak Pb(II) baskılanmış poli[4-VP- Pb(II)-PQS] polimerik kuartamin simektit nanokompozit sentezi gerçekleştirilmiştir. Sonra bu yapılardan, kalıp Pb(II) iyonu 4 M HNO3 ile uzaklaştırılmış ve Pb(II) iyonunu tanıyan bağlama bölgelerine sahip katı destek elde edilmiştir. İkinci aşamada; bu katı desteğin yapısı karakterizasyon çalışmalarıyla doğrulanmış ve bu desteklerin Pb(II) iyonlarının adsorpsiyon-desorpsiyon işlemlerinde kullanılabilirliği, adsorpsiyon izotermleri, diğer iyonlarında bulunduğu ortamda Ni(II), Co(II), Al(II), Zn(II) ve Cu(II) iyonlarına seçicilikleri ortaya konularak karşılaştırılmıştır. Son aşamada ise; katı desteklerin analitik uygulamalarda kullanılmasına yönelik olarak sulu çözeltilerdeki Pb(II) iyonunun Pb(II) belleklere sahip katı desteklerle kesikli sistemlerde ön deriştirmesi yöntemiyle tayin performansı incelenmiştir. Sentezlenen bu yapıların karakterizasyonunda FTIR, elementel analiz, taramalı elektron mikroskobu (SEM), X-ışınları difraktometresi (XRD), yüzey alanı ölçümleri, tekrarlanabilirlik çalışması ve şişme testi gibi yöntemler kullanılmıştır. Ayrıca yapıların Adsorpsiyon – Desorpsiyon çalışmaları için ICP-OES cihazı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the imroving of a novel solid packet which based on imprinted polimer and also has memory to recognise Pb(II) ions. Moreover, the exibition of binding ability of Pb(II) ion-imprinted nano-composite to Pb(II) ions and the observation of these solid- packets in analytic applications. In the first place of these study; 4-vinylpridine was reacted with Pb(II) template ion to produced [Pb (VP)6] 2+ as a front complex was prepared.The synt,hesis of smectite quarte of polymeric nanocomposite was carried out by usage of [Pb (VP)6] 2+. After that, Pb(II) template ions were removed from complex by washing with 4 M HNO3 solution. Thus, we obtained a solid packet which has a binding sites to recognise Pb(II) ions. In the second place; the structure of solid packet was proved with various characterization studies. For instance, availability in the processes of adsorption-desorption, adsorption isotherms, selectivity in the presence of other ions such as, Ni(II), Co(II), Al(II), Zn(II) and Cu(II) have been compared. In the last place; the determination attitude of these solid packets which has a binding sites to recognise Pb(II) ions in aqueous solution was investigated by preconcentration method which also help to figure out their usage performance in analytical aplications. In the characterization of these synthesized structures FTIR, SEM, swelling test, surface and elemental analysis techniques were used. The ICP-OES devices also used for adsorption- desorption of aplications.