Diflubenzuron'un Galleria mellonella L. (Lepidoptera:Pyralidae) larvalarına etkileri
Effects of diflubenzuron on the larvae of Galleria mellonella L. (Lepidoptera:Pyralidae)
- Tez No: 133102
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Galleria mellonella, büyük kovan güvesi, diflubenzuron, DFB, integument, kütiküla, orta barsak, Galleria mellonella, greater wax moth, diflubenzuron, DFB, integument, cuticle, midgut
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi DİFLUBENZURON'UN Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae) LARVALARINA ETKİLERİ Haluk ÖZ PARLAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Sadettin UNSAL 2001, 63 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr. Sadettin UNSAL D0Ç.D1-. Abdurrahman AKTÜMSEK Doç.Dr. Muhsin KONUK Bu çalışmada bir kitin sentezi inhibitörü olarak diflubenzuron'un (DFB) beşinci instar Galleria mellonella L. larvaları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Larvalar 250, 500 ve 1000 ppm DFB içeren yarı sentetik besinle beslendiği zaman DFB 'un integument üzerinde birçok etkisi gözlenmiştir. DFB 'un kütiküla birikimini bozduğu tespit edilmiştir. Muamele edilen larvalarda kütiküla kalınlığı kontrol grubuna kıyasla azalmıştır. 500 ve 1000 ppm DFB epidermal hücreleri etkileyerek vakuol oluşumlarına sebep olmuştur. Bununla birlikte, DFB'un orta barsak hücreleri üzerinde etkileri sadece, larvalar 1000 ppm DFB içeren yarı sentetik besinle beslendiği zaman gözlenebilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MS Thesis EFFECTS OF DIFLUBENZURON ON THE LARVAE OF Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae) Haluk ÖZPARLAK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Sadettin UNSAL 2001, 63 Page Jury: Assoc.Prof.Dr. Sadettin UNSAL Assoc.Prof.Dr. Abdurrahman AKTÜMSEK Assoc.Prof.Dr. Muhsin KONUK In this study, the effects of the chitin synthesis inhibitor, diflubenzuron (DFB), on the fifth instar of Galleria mellonella L. larvae have been investigated. A number of effects of DFB on integument were observed when larvae were fed on semi- artificial diets containing 250, 500 and 1000 ppm DFB. DFB disturbed the cuticle deposition. Thickness of cuticle decreased in treated larvae when compared with the results of the control group. 500 and 1000 ppm DFB affected the epidermal cells and caused the occurrence of vacuoles. However, effects of DFB on midgut cells were able to be observed when larvae were fed on a semi-artificial diet containing only 1000 ppm DFB.