Doğal sit sorunlarının bornova çiçekliköy ve yakaköy örneğinde hukuksal yapı açısından irdelenmesi
A research for naturel sites in legal ways in example of bornova ciceklikoy and yakakoy
- Tez No: 224138
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHAR TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Doğa koruma, Doğal sit, Hukuksal Yapı, Alan kullanımı, Nature Conservation, Naturel site, Legal way, Land use
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adolesan Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Doğal sit kavramı, dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmamakta, ancak ülkemizde yasal anlamda çok etkin bir kavram olarak, uzun yıllardır gündemi mesgul etmektedir. Çünkü doğal sit olarak koruma anlayısı tamamen yasalara dayandırılmıstır. Doğal sitlerin belirlenmesi ve sınıflandırılması ile ilgili, bilimsel bazı arastırmalar yapılmıs olmakla birlikte, hala koruma kurulusları bilimsel etüde aykırı karar alma yöntemlerinden vaz geçmediklerinden ve ayrıca, koruma anlayısının bir alan yönetimi ve koruma-kullanma dengesi içinde olması gerekliliğinin kurumsal açıdan anlasılmamıs olmasından dolayı yasalar doğayı korumada ve hızlı karar üretmede önem kazanmaktadır. Tez projesinin amacı, halk ile resmi kurum ve kurulusları karsı karsıya getiren doğal sit kararlarının olusturduğu sorunları, bilim ve yasalar kapsamında ortaya çıkarmak, bu açıdan da çözüme ulastırıcı önerileri ortaya koyabilmektedir. Bu amaca ulasmada örnek teskil etmesi açısından bir pilot bölge seçilmistir. VI Simdiye kadar, konu ile ilgili yapılan tüm çalısmalar koruma kriterlerinin ortaya konması ve planlamada yol gösterici olması açısından ele alınmıstır. Ancak halkın, ?dari Yargının ve Danıstay'ın bakısı, Avrupa Çevre Mevzuatları, Anayasa ?lke Kararları, diğer ilgili yasa, yönetmelik ve ilke kararları açısından hiç ele alınmamıstır. Halbuki, bilimsel anlamda ve planlamaya yönelik uygulanabilir ve doğru öneriler ne kadar getirilirse getirilsin, yasal bir temele oturtulmadığı sürece ise yaramamaktadır. Böyle kapsamlı bir arastırma, tüm konu ile ilgili kurum ve kuruluslara yasal anlamda da yapılmakta olan bazı yanlıslıklar yönünde yol gösterici olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Natural sites concept, there is no in any country of the world. But this concept is very active in legal meaning in our country many years. Because the conservation understanding lean law on about the naturel sites. There are some scientific studies about the natural sites determining and grading. Conservation foundations does not give up to taking decisions by the unscientific study methods. Consevation understanding is a necessity of an area control and consevation-using balance. All of these thing does not understand in an institutional shape, so the laws get importance about conserving the nature and producing the quick decision. The aim of this Project, to expose problems extent the laws, which natural sites judgements form and people and official association have problems eachother. And to put forward suggestions for solution communicating. For communicating this aim, an area choosen tobe a model. VIII Until now, the studies all about the subject take up because of exposing conservation criteria and showing the way of planning. But people?s administrative judgement?s and council of states?s glance do not take up about the environment subjects under discus, constitution principle decision, other concened law, regulations and principle decision. It is not useful which propose scientific and planing practices extent legal faundation. In this way, this extensive study can be a guideabout the mistakes to concened association and foundation.