Biber tohumlarında önçimlendirme uygulamalarının tohumların depo ömrüne etkileri üzerinde bir araştırma
Effects of priming periods on storage longevity in pepper seed
- Tez No: 224159
- Danışmanlar: PROF.DR. BENİAN ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber tohumu, önçimlendirme, osmotik kosullandırma, tohum depolama, yaslanma. VII, Pepper seed, priming, osmoconditioning, seed storage, ageing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalısma, farklı sürelerde gerçeklestirilen önçimlendirme uygulamaları ile depo ömrü arasındaki iliskileri incelemek ve depo ömrünü en az etkileyen uygulama süresini belirlemek amacı ile gerçeklestirilmistir. Farklı önçimlendirme uygulama sürelerini belirlemek amacı ile Deneme-1; belirlenen farklı uygulama süreleri ile depo ömrü arasındaki etkileri saptamak amacı ile Deneme-2 olarak yürütülen iki farklı çalısmada, biber tohumlarında 212 g/lt. PEG-6000 ve havalandırmalı uygulama kabı yöntemi kullanılmıstır. Bitkisel materyal olarak Deneme-1'de ?Yalova Çarliston? ile Deneme-2'de ?California Wonder-Sarı? biber çesitlerinin tohumları kullanılmıstır. Deneme-1'de önçimlendirme uygulamaları, toplam 8 farklı dönemde (24., 48., 72., 96., 144., 192., 240. ve 288. saat) gerçeklestirilerek, Deneme-2'de kullanılacak etkin uygulama sürelerine (96., 144. ve 288. saat) karar verilmistir. Önçimlendirme uygulamaları VI sonrasında orijinal agırlıklarına kadar kurutulan tohumlar uygulama görmemis kontrol tohumları ile birlikte bez torbalar içerisinde kontrolsüz kosullarda farklı sürelerde (5, 6, 7, 8 ve 11 ay) depolanmıstır. Tohumlarda uygulama sürelerinin, tohum depo ömrüne etkisini belirlemek amacı ile, nem tayini, embriyo boy ve agırlıgı ile standart (25 °C) ve stres (15 °C) kosullarında çimlenme ve çıkıs gücü, hızı ve homojenligi gibi bazı fiziksel parametreler incelenmistir. Biber tohumlarına yapılan önçimlendirme uygulamalarının, çimlenme gücü ve çıkıs gücüne önemli oranda etki etmedikleri, ancak uygulama süresindeki artısa paralel olarak çimlenme/çıkıs hızı ile çimlenme/çıkıs homojenliginde önemli artıslar saglandıgı saptanmıstır. Bunun yanında, 96 saat uygulama görmüs tohum örnekleri, uygulama görmemis kontrol tohumlarına göre önemli kazanımlar elde etmesine karsın, 144 ve 288 saat uygulama görmüs tohum örneklerinin çimlenme hızı ve homojenliginde gösterdigi basarıya ulasamamıstır. Ancak, 96 saat uygulama görmüs tohum örnekleri, 144. ve 288. saat uygulama görmüs tohum örneklerine oranla kazandıgı olumlu etkileri kontrolsüz depo kosullarında bez torbalar içerisinde daha uzun süre korudugu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to examine the effects of different priming durations on seed storage performance in pepper seeds and to determine priming duration that leads to the least ageing during storage. Seeds used in experiment-1 which was done to assess the effects of different priming durations and in experiment-2 which was done to assess the effects of priming durations on the longevity of seeds at store were primed with PEG-6000 (212g/l) at the bubble-colon system. The materials of this study were the seeds of ?Yalova Charleston? in experiment-1 and ?California Wonder-Yellow? in experiment -2. Total 8 different application times were performed at Experiment-1 and effective priming durations were determined for using at Experiment-2. After the priming, the seeds, which were driedback to original dry weight, were stored (5, 6, 7, 8 and 11 month) in moisture permeable bags with uncontrolled condition. With purpose to notice the effects of seed storage performance of the priming durations, some physiological parameters (moisture content, embryo weight, VIII embryo length with, rates, times and uniformity of germination and emergence under standard (25 °C) and stressful (15 °C) condition) were investigated in pepper seeds that primed, unprimed control seeds and also the seeds subjected to storage. Though the significant increases were seen on rapid and uniformity of germination and emergence as parallel to increase on application times in pepper seeds, it was found that Priming on pepper seeds were ineffective on rates of germination and emergence in optimum and stress condition. On the other hand although pepper seed primed for 96. hours gave quite benefit gains when compared to unprimed seeds, they couldn?t reach success level of seeds primed for 144 and 288 hours for rapid and uniformity of germination and emergence. As a result, it was concluded that priming for 96 hours had caused to protect the positive effect of priming in the cloth bags and under uncontrolled condition when compared with that of 144 and 288 hours.