Bazı F2 pamuk kombinasyonlarında lif verimi, lif inceliği ve lif mukavemeti kalıtımlarının belirlenmesi
Researches on heredity of some F2 cotton populations in view of fiber yield, resistance and fineness
- Tez No: 224172
- Danışmanlar: PROF. MUZAFFER TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, lif inceligi, lif mukavemeti, lif verimi, Cotton, fiber fineness, fiber resistance, fiber yield
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bitki Islahı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünün Bornova deneme tarlalarında 2006 yılında bes adet F2 melez kombinasyonu yetistirilmistir. Bu melez kombinasyonlarda pamuk lifinin önemli sanayi ve ticari özelliklerinden olan lif inceligi, lif mukavemeti ve lif verimine iliskin degerler saptanmıstır. Deneme sonucunda lif inceligi bakımından, Sahin2000 x Karmen, resiproku olan Karmen x Sahin2000 ile Nazilli84 x Gizza45, lif mukavemeti bakımından Nazilli84 x Gizza45 ve Nazilli66-100 x NATA ve lif verimi bakımından Nazilli84 x Gizza 45 ve Karmen X Sahin2000 F2 melez kombinasyonlarından ümitvar hatlar elde edilebilecegi belirlenmistir. Nazilli84 x Gizza45 F2 melez kombinasyonunun ele alınan tüm özelilikler açısından ümitvar hatları içermis oldugu saptanmıs olup, ileri ki yıllarda Nazilli 84 x Gizza45 melez populasyonu üzerinde bu VI özellikler bakımından yapılacak seleksiyonlarla daha üstün hatların elde edilebilecegi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Five F2 cotton hybrid populations were grown in experiment fields of E.Ü. Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in 2006. The values of fiber resistance, fiber fineness and fiber yield that are significant in cotton trade were examined, in this F2 hybrid populations study. At the result of experiment, promising populations were determined Sahin2000 x Karmen, Karmen x Sahin2000 populations for fiber fineness and resistance and Nazilli84 x Gizza45, Nazilli84 x Gizza 45 and Karmen X Sahin2000 populations for fiber yields. It is concluded that the Nazilli84 x Gizza45 F2 hybrid population is promising population for all traits and contains the promising lines. We VI think that, it will be obtained superior lines if the selections are carried out for these traits, on Nazilli84 x Gizza45 population.