Buğdayda sarı pasa dayanıklılık genlerine ilişkin moleküler markörlerin araştırılması
Research on moleculer markers related to identified stripe rust resistance genes in wheat
  1. Tez No: 224173
  2. Yazar: M. ALP FURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜER YÜCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: RAPD markörleri, SSR markörleri, buğday, sarı pas, RAPD markers, SSR markers, wheat, yellow rust
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Tahıllar dünyada kültürü yapılan bitkiler içersinde en fazla ekim alanına ve üretime sahiptir. İnsan ve hayvanlar tarafından tüketilen yıllık protein miktarının oldukça büyük bir kısmı tahıllar tarafından karşılanmaktadır ve tahıllar içersinde buğday, oldukça önemli bir besin kaynağı olarak tüketilen proteinin de büyük bir kısmını karşılamaktadır. Tarımsal üretimde verimi arttıran çevre faktörleri çoğu zaman ona zarar veren mikroorganizmaların da gelişmesi için uygun koşulları sağlamaktadır. Bu nedenle verimi ve ürünün kalitesini yükseltmek için bu mikroorganizmaların yol açtığı hastalıklarla mücadele etmek zorunludur. Bu çalışmada amaç, sarı pasa dayanıklı ve duyarlı bazı ekmeklik buğday genotipleri arasında pasa dayanıklılık açısından DNA düzeyinde genetik farklılıkların ve benzerliklerin araştırılarak genetik uzaklığın saptanmasıdır. Sarı pasa dayanıklı ve duyarlı olan bu genotiplerin arasındaki genetik ilişki SSR (Simple sequence repeat) ve RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) markörlerinin kullanılması ile incelenerek belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada sarı pasa duyarlı üç yerli çeşit ile üç dayanıklı tek gen hat melezlenmiş, ebeveynler ile bunların F1 ve F2 dölleri üzerinde RAPD ve SSR moleküler markörleri kullanılarak genetik analizleri yapılmıştır. Çalışmanın RAPD analizleri kısmında ebeveynlerde 40 , F1 ve F2 döllerinde ise 10 primer kullanılmıştır. .Çalışmanın SSR analizleri ise forward ve reverse olmak üzere 5 SSR primeri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan her iki moleküler markör analizi sonucunda sarı pasa duyarlı çeşitler ile dayanıklı hatlar arasındaki genetik benzerlik ve farklılıklar moleküler düzeyde ortaya konmuştur. Ayrıca bu çalışmayla moleküler markör kullanımının dayanıklılık ıslahındaki önemi ve gerekliliği birkez daha vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cereals have greatest planting area and production within the plants that are cutivated in the world. An important amount of the yearly protein need of humans and animals are supplied by the cereals and among them wheat stands as a resource of food providing protein with the humans. The enviromental factors that increase the efficiency of the agricultural production also provide the proper conditions for the development of the microorganism that often destructs the wheat. Therefore, in order to increase the efficiency and the quality of the product, the diseases caused by such microorganisms must be tought. The aim of this study to determine genetic distance and differences search at the DNA level according to resistance and susceptible to stripe rust between some of bread wheat genotyps. The genetic relationship between of resistance and susceptible genotype is going to be worked on determine using molecular analysis. In this research project, three susceptible to stripe rust local variety was crossed with three resistance single gene lines and, genetic analysis were made using the RAPD and SSR markers on parents with their F1 and F2 offsprings. In the part of the RAPD analysis of this study , 40 primers were used for parents and 10 primers for F1 and F2 offsprings to. on the other hand 5 primers were used to be forward and reverse in the part of SSR analysis. As a result of either molecular markers analysis were displayed differences and similarities between susceptible vareties and resistance lines to stripe rust Furthermore had been to emphasized importance of using molecular marker thanks to this study