İzmir ili ve çevresinde satışa sunulan kahvaltılık tahıl gevreği ve müslilerin küf izolasyonu ve küflerin tanılanması
Isolation and identification of fungi in muesli and breakfast cereals on market in and around İzmir
- Tez No: 224174
- Danışmanlar: PROF. SANVER EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Fungus, izolasyon, müsli, kahvaltılık tahıl gevrei, Fungus, isolation, muesli, breakfast cereal
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu çalımada zmir li ve çevresinde satıa sunulan çeitli firmaların ürettii müsli ve dier kahvaltılık gevrekler küf florası bakımından incelenmitir. l çevresindeki hipermarketlerden ve semt pazarlarından temin edilen 75 örnekte bulunan fungusların izolasyonu ve tanılanması amaçlanmıtır. Toplam 536 küf izole edilmi ve 38 farklı tür tanılanmıtır. Ayrıca 87 adet ozmofil küf izole edilmitir. zole edilen küflerin 217'si Aspergillus genusuna; 190'ı Penicillium genusuna, 25 tanesi Alternaria genusuna, 21 tanesi Cladosporium genusuna, 28 tanesi Fusarium genusuna, 43 tanesi Rhizopus genusuna ve 15 tanesi Trichoderma genusuna aittir. zole edilen ozmofilik genuslar ise Aspergillus (73) ve Rhizopus (14)'tur. Çalımalar sonucunda izole edilen küflerin bir kısmının potansiyel olarak mikotoksijenik etki yapabilecek küf türleri arasında olduu saptanmıtır.
Özet (Çeviri)
In this study muesli and breakfast cereals on sale in hypermarkets and street markets in and around Izmir were taken and their mycoflora were examined. The aim of the study was to isolate and identify the moulds in 75 samples of different muesli and breakfast cereals found on market. A total of 536 molds were isolated and 39 different species were identified. Also 87 osmophylic molds were isolated. The genara identified are Aspergillus, Penicillium, Alternaria, Cladosporium, Fusarium, Rhizopus and Trichoderma with numbers of 217, 190, 25, 21, 25, 42 and 15 respectively. The osmophylic genera are Aspergillus (73) and Rhizopus (14). As one of the results of this study it is found that some of these molds are considered to have potentially mycotoxic effects.