Kesme güllerde vazo ömrü üzerine sakkaroz ve bazı kimyasal maddelerin etkileri
The effects of sucrose and some chemical materials on vase life of cut roses
  1. Tez No: 224187
  2. Yazar: TUBA ÇELİKKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Y. SABİT AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cuttting rose, sucrose, silver nitrate (AgNO3), aluminium sulphate [Al2(SO4)3], vase life
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı kış ve ilkbahar olmak üzere iki farklı dönemde kesimi yapılan güllerin kontrol ile birlikte 3 farklı kimyasal içeren vazo çözeltilerinde, vazo ömrünü ve bu süre içerisinde bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerde oluşan değişimleri belirlemektir.Bu araştırmada Magnum ve Gold Strike kesme gül çeşitleri kullanılmıştır. Güller, üretici tarafından satışa göndermek amacıyla yapılan hasat döneminde alınmış ve ertesi gün Ankara'ya getirilmiştir.Bu amaçla, ocak ve nisan aylarında kesimi yapılan güllerde farklı çözeltiler uygulanarak kesme güllerde vazo ömrü sürecini belirlemek amacıyla denemeler kurulmuştur. Kış döneminde Magnum ve Gold Strike kesme gül çeşitleri, bahar döneminde ise sadece Magnum kesme gül çeşidi kullanılmıştır. Denemelerin sonunda vazo ömrü süresi ve uygulamaların etkisiyle çiçek çapı değişimi, yaş ve kuru ağırlık değişimleri, solunum şiddeti değişimleri belirlenmiştir.Sonuçlar incelendiğinde kullanılan çözeltilerin kontrole göre hem vazo ömründe hem de yapılan analizlerde değişik parametreler yönünden olumlu sonuçlar gösterdiği saptanmıştır. Yapılan uygulamalardan en iyi sonuç vazo ömrü süresince estetik görünüm açısından Uygulama 2'den (%0.1'lik AgNO3) sağlanmıştır. Kontrol grubunda bulunan Magnum çeşidine ait çiçekler vazo ömrü süresince gonca halinde kalmış ve dokuda yumuşama gözlenmiştir. Diğer çözeltideki çiçeklerde bu süreç daha uzun olmuştur. Gold Strike çeşidinde ise Kontrol grubu da, uygulamalardaki gibi açmışlardır. Yapılan analiz sonuçları incelendiğinde ise yapılan uygulamalar kontrole göre olumlu yönde farklılık göstermekle birlikte birbirleri arasında çok önemli farklar bulunamamıştır.Ocak 2008, 64 sayfaANAHTAR KELİMELER: Kesme gül, sakkaroz, gümüş nitrat (AgNO3), alüminyum sülfat [Al2(SO4)3] , vazo ömrüThe aim of the present study is to determine the effects of 3 different solutions together with a control sample on vase life of roses and observe any changes in physical and physiological properties at two different periods, in winter and spring.
Özet (Çeviri)
In this research, Magnum and Gold Strike cut rose cultivars were used. Roses, harvested by the grower ready for the market were received the next day and used for the study.In order to determine vase life period of roses they were cut January and April months, primed with different solutions for determined vase life period. Magnum and Gold Strike cut rose cultivars were used in winter period but in spring period Magnum cut rose cultivar was used only. At the end of the experiments, the effect of vase life period and treatments on flower size, fresh and dry weight, respiration rate were determined.As a results of the experiments, solutions used had a positive effect on both vase life and all other parameters analysed compored with the control. The best results on vase life were obteined from treatment 2 (0.1% AgNO3) provided with the best esthetic look. Control group?s flowers retained bud stage and showed tissue softening during the vase life. This period was longer for flowers treated with other solutions. In Gold Strike cut rose cultivar control group opened flowers similar to all treatments. As a result of the study, teratments positive results compared with the control however, no significant relationship was observed in between.Ocak 2008, 64 page