Pediatri alanında hemşirelerin etik sorunların çözümüne yönelik yaklaşımlarının incelenmesi
Investigation of the nurses? approach to the solution of the ethical issues in pediatric area
- Tez No: 224207
- Danışmanlar: PROF. DR. HİCRAN ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Pediatri Hemşireliği, Etik Sorunlar, Etik ilkeler, Hasta Savunuculuğu, Pediatric Nursing, Ethical İssues, Ethical Principles, Patient?s Advocacy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, pediatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin; verilen örnek vakalardaki etik sorunları, etik ilkeler açısından nasıl değerlendirdiklerini belirlemek ve örnek vakalarda belirledikleri etik sorunların çözümüne yönelik önerdikleri yaklaşımları saptamak amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesinde, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatri Bölümünde ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatri Bölümündende çalışan 100 hemşire oluşturmuştur. Veri toplama aracı 2 bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm hemşirelerin demografik özelliklerini ve etik karara katılımlarını belirlemeye yönelik soruları, ikinci bölüm ise araştırmacı tarafından literatür incelenerek geliştirilen örnek vakalara ilişkin sorulardan oluşmaktadır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplaması ve ki kare testi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre pediatri hemşirelerinin etik sorunların çözümünde `mesleki bilgi ve deneyimler' den yararlandıkları ve evrensel etik ilkelerden en çok `zarar vermeme', `yarar sağlama've `adalet ' ilkelerini kullandıkları saptanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda pediatri hemşirelerinin etik karar verme sürecine katılımlarını artırmak için etik teoriler, ilkeler ve yasalara ilişkin bilgilerini artırmaları önerilmiştir. Ayrıca hemşirelerin klinikte karşılaşabilecekleri etik sorunları doğru belirleyebilmeleri ve doğru yaklaşım geliştirebilmeleri için, mezuniyet öncesi ve sonrası eğitimlerinde etik konusuna geniş yer verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been performed to determine how the nurses, who work in Pediatric units, evaluate the ethical issues in the given sample cases and to designate their approaches which is proposed by them to the solution of the ethical issues determined by them in the sample cases.The sample of study comprised of one hundred nurses who works in pediatric units at H.U. İhsan Doğramacı Child Hospital, A.U. Medical Faculty Hospital and G.U. Medical Faculty Hospital.Data collection form is consisted of two parts. The first part is composed of the questions about the nurses? demografic features and their participation in the ethical decision, the second part is composed of the questions about the sample cases which has been developed by the researcher after the literature review. Data has been evaluated by using percentages and chi-square test.According to the study results, it has been found that nurses benefit from their proffessional experience in the solution of the ethical issues and they are mostly using the ?nonmaleficance?, ?beneficence? and ?justice? principles.In the light of the study findings, it is proposed that pediatric nurses should enhance their knowledge about ethical theories, principles and laws in order to increase their participation in ethical decision process. İn addition to the ethical issues should be widely participate in curricula in both undergraduate and post graduate education of nurses to solve the ethical problems and devalop correct approach.