Dr.Zekai Tahir Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hiperemezis gravidarumda helikobakter pylori seropozitifliği
Helicobacteria pylori seropositivity in hyperemesis gravidarum in Dr.Zekai Tahir Burak Women's Health Education and research Hospital
  1. Tez No: 224246
  2. Yazar: LEBRİZ HALE AKTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL ÖZCEBE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperemezis gravidarum, helikobakter pylori, bulantı, kusma, Hyperemesis gravidarum, helicobacteria pylori, nausea, vomiting
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Hiperemezis gravidarum, her 200 gebe kadının en az birini etkileyen, bulantı ve kusmanın ciddi olduğu bir formudur. Hiperemezis gravidarum tanımı tam olarak netleşmemekle beraber ciddi kusma, dehidratasyon, ketosis, elektrolit bozukluğu ve kilo kaybı ile tanımlanan klinik bir tablodur. Etyolojisi tam olarak aydınlatılmamış olan hiperemezis gravidarum etyopatogenezinde son yıllarda gastro intestinal sistem patolojilerinde varlığı gösterilmiş, gram negatif bir bakteri olan H. pylori'nin rol oynadığı belirtilmektedir. Bu çalışmada helikobakter pylori ile hiperemezis gravidarum arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmamıza 82 hiperemezis gravidarum tanısı almış gebe ile 98 gebe kontrol grubu olarak alınmıştır. ELİSA tekniği ile 180 hastanın helikobakter pylori IgG, helikobakter pylori Cag A pozitifliklerine bakıldı. Bu çalışma ile hiperemezis gravidarumlu grup ile kontrol grubu arasında helikobakter pylori seropozitifliği açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Literatürde bu konudaki kısıtlı sayıda çalışmaların çelişkili sonuçlar vermesi ve ayrıca hastalıktan korunmak için gebelikde helikobakter pylori taraması ve eliminasyonu yapmak, Türkiye koşullarında hem pratik değil, hem de oldukça masraflı görünmektir. Bununla birlikte bu çalışmada olduğu gibi helikobakter pylori'ye karşı oluşmuş spesifik antikorlarının yüksek oranda pozitif olması nedeniyle, risk faktörü taşıyan kadınlara (önceki gebeliklerinde şiddetli hieremezis gravidarum öyküsü veya gastrointestinal semptomları olanlara) bir sonraki gebeliklerinden önce helikobakter pylori taramasının yapılması ve pozitif çıkanlara gebelikten önce tedavinin verilmesi, hem gebelikteki şikayetlerinin azalmasında hem de risk faktörü taşıyan bu grubun aile fertlerinin de taranarak, tedavisi, helikobakter pylori eliminasyonu açısından önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Hyperemesis gravidarum is a serious form of nausea and vomitting that affects one in 200 pregnant women. Although hyperemesis gravidarum con not be defined exactly; heavy vomitting, dehydratation, ketosis, electrolyte imbalance and weight loss are major clinical manifestations. An etiology is not clarified but recently a gastrointestinal pathogen helicobacteria pylori has taken consideration. In our study, we tried to present the relation of helicobacteria pylori and hyperemesis gravidarum. Eighty two pregnancies complicated with hyperemesis gravidarum and 98 pregnancies controls were studied. In both groups helicobacteria pylori IgG and helicobacteria pylori Cag A were studied by ELISA. As a result we did not find any statitical significancy of seropositivity between two groups. In literature there are limited publications with contradictory conclucions. In Turkey it seems to the nonpractical and expensive to scan or eradicate helicobacteria pylori. In high risk population ( previous hyperemesis gravidarum or evident gastrointestinal symptoms), on the other hand, helicobacteria pylori spesific antibody scanning and appropriate therapy before pregnancy and follow up of the family may be feasible.