Kedilerde felıne ımmunodefıcıency virus (FIV) ve felıne leukaemıa vırus (FELV) enfeksiyonlarının pcr ve ELISA ile saptanarak herpes virüs ve diğer risk faktörlerinin araştırılması.
Detection of feline immunodeficiency virus (FIV) and feline leukaemia virus (FELV) infections in cats by pcr and ELISA and investigation of herpes virus and other the risk factors .
- Tez No: 224259
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: FIV, FeLV, FHV, PCR, ELISA, FIV, FeLV, FHV, PCR, ELISA
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalısmada, Kedilerde feline immunodeficiency virus (FIV), ve feline leukaemia virus (FeLV) enfeksiyonlarının polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve ELISA ile saptanarak herpes virüs ve diger risk faktörlerinin arastırılması amaçlandı. Bu amaçla stanbul'un farklı semtlerindeki veteriner klinik ve hastanelerine getirilen 30 ev ve 30 sokak kedisinin klinik muayeneleri yapılıp kan örnekleri ve gözden swablar alındı. Kan örneklerinde ELISA ile FIV ve FeLV antijenleri arastırıldı, PCR ile de FIV ve FeLV DNA'ları tarandı. Ayrıca gözden alınan swab örneklerinde de PCR ile FHV DNA'sı arastırıldı. Kan serumu örneklerinden ELISA ile yapılan FIV varlıgını saptamaya yönelik çalısmanın sonucunda 60 kediden 4'ünde ve FeLV varlıgını saptamaya yönelik çalısmanın sonucunda da 6'sında pozitiflik saptandı. Kan örneklerinden PCR ile yapılan DNA izolasyon çalısmaları sonucunda 60 kediden 6'sında FIV ve 11'inde FeLV DNA'sı saptandı. Gözden alınan swab örneklerinden PCR ile yapılan DNA izolasyonu çalısmaları sonucunda 60 kediden 26'sında FHV DNA'sı saptandı. FIV ve FeLV saptanan kedilerin çogunda FHV'nin de saptanması, kedilerin bagısıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen bu iki virüsün basta Herpes virüs olmak üzere diger tüm patojenlere karsı vücudu savunmasız bıraktıgı ve diger enfeksiyonların prevalansını artırması muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
In this study, detection of feline immunodeficiency virus (FIV) and feline leukaemia virus (FeLV) infections in cats by PCR and ELISA and investigation of herpes virus and other the risk factors were aimed. For this, clinical examinations of 30 household and 30 feral cats have been brought to veterinary clinics and hospitals in different parts of Istanbul were done and then blood samples and eye-swabs were taken. FIV and FeLV antigens were investigated in blood samples by ELISA, FIV and FeLV DNA?s were examined by PCR. Also FHV DNA was examined in eye-swab samples by PCR. At the end of the trials performed ELISA with the blood samples to detect FIV existence 4 of 60 cats and to detect FeLV existence 6 of 60 were found positive. As a result of DNA isolation trials made by PCR with blood samples in 6 of 60 cats FIV DNA and in 11 of 60 cats FeLV DNA was detected. As a result of DNA isolation trials made by PCR with eye-swab samples in 26 of 60 cats FHV DNA was detected. In the most of the cats that FIV and FeLV were detected FHV was also detected. It is possible that these two viruses affecting the immune system of the cats make them more susceptible to other pathogens leading herpes virus and increase the prevalence of other infections.