Salgın dışı durumlarda dışkıda genişlemiş spektrumlu beta laktamaz üreten enterobacterıaceae üyelerinin prevalansının saptanması
Evalution of prevalance of fecal carriage of extended- spectrum beta-lactamase producing enterobacteriaceae during nonoutbreak situations
- Tez No: 224267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KÜÇÜKBASMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: ESBL, Fecal, Enterobacteriaceae, Nonoutbreak situations, Double disc synergy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Genişlemiş spektrumlu beta-laktamazlar (GSBL) dünya çapında giderek yayılmaktadır. Çalışmamızda 250 hastadan alınan 250 dışkı örneğinde genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üreten Enterobacteriaceae üyeleri aranmıştır. Bir gr dışkı örneği tuzlu suda süspanse edilerek bir µg/ml seftazidim ve bir µg/ml seftriakson içeren Mac Conkey besiyerlerine ekilmiştir. Üreyen kolonilerde çift disk sinerji testi, kombine disk testi ve agar dilüsyon yöntemleriyle GSBL varlığı aranmıştır. GSBL üreten tüm kökenlerde Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile bla geni varlığı araştırılmıştır. Ayakta hastalarda dışkıda GSBL üreten Enterobacteriaceae ailesi üyesi taşıyıcılık oranı % 14, yatan hastalarda ise % 22.2 olarak saptanmıştır. Çalışmamızda elde edilen GSBL üreten kökenlerin % 18.4' ü Klebsiella pneumoniae, % 5.3' ü Klebsiella oxytoca, % 76.3' ü Escherichia coli olarak isimlendirilmiştir. GSBL üreten kökenlerde PZR yöntemiyle blaCTX-M geni % 89.4, blaSHV geni % 31.5 ve blaTEM geni % 76.3 oranında bulunmuştur. Bu kökenlerde çeşitli antibiyotiklere direnç durumu şöyle saptanmıştır: Amoksisilin-klavulanik asite dirençli % 26.3, amikasine dirençli % 0, siprofloksasine dirençli köken % 52.6 oranında bulunmuştur. Hospitalize hastaların dışkılarındaki yüksek orandaki GSBL üreten köken taşıyıcılığı ve bu kökenlerin nonhospitalize hastalarda da yüksek oranlarda bulunması, fekal GSBL taşıyılığı olan hastalardaki non beta-laktam antibiyotiklere, siprofloksasine direnç dikkat çekicidir ve giderek endemik bir hal almaktadır. Anahtar Kelimeler : GSBL, Fekal, Enterobacteriaceae, Salgın dışı durumlar, Çift disk sinerji testi.
Özet (Çeviri)
The occurence of extended spectrum beta-lactamase (ESBL) producing isolates has increased worldwide. We have studied the prevalance of ESBL in 250 fecal samples from 250 patients. Samples were diluted in saline and cultured in two Mac Conkey agar plates supplemented with ceftazidime (1 µg/ml) and ceftriaxone (1 µg/ml). Colonies were screened by the double-disc synergy test, combined disc test and agar dilution for ESBL production. All ESBL producing isolates were characterized by polimerase chain reaction (PCR). The rates of occurence of ESBL producing isolates among outpatients was 14 % and among hospitalized patients was 22.2 %. The rate of ESBL producing Klebsiella pneumoniae was 18.4 %, Klebsiella oxytoca was 5.3 % and Escherichia coli was 76.3 %. The ESBL producing isolates recovered from our patients corresponded to a CTX-M type (89.4 %), SHV type (31.5 %) and TEM type (76.3 %). The frequencies of coresistance in isolates were as follows: amikacin % 0, imipenem % 0, amoxicillin-clavulanate 26.3 % and ciprofloxacin 52.6 %.The increased prevalance of fecal carriage of ESBL-producing in hospitalized patients and the establishment of these isolates in the community with coresistance to non-beta lactam antibiotics including quinolones represent an opportunity for these isolates to become endemic.