Tiroidektomi sonrası rekürren sinir felci ve hipoparatiroidi gelişimini etkileyen faktörler
Predictive factors for recurrent laryngeal nerve palsy and hypoparathyroidism after thyroid surgery
- Tez No: 224328
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ERBİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: thyroidectomy, recurrent laryngeal nerve palsy, hypoparathyroidism
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
İyod eksikliği olan bölgelerde tiroid ameliyatları en sık yapılan ameliyatlardır. Ameliyat sonrasında görülen komplikasyonlardan başlıcaları rekürren laringeal sinir yaralanması ve hipoparatiroidzmdir. Tiroidektomi sonrasında gelişebilen rekürren sinir felci ve hipoparatiroidinin sıklığı ve risk faktörlerini araştırdık. Haziran 1990 ile Haziran 2007 tarihleri arasında değişik tiroid hastalıkları nedeniyle 3250 hastaya tiroidektomi uygulanmıştır. Rekürren sinir felci ve hipoparatiroidi oranları tiroid patolojisi, seçilen cerrahi girişime, sinir identifikasyonu olup olmamasına ve cerrahın tecrübesine bağlı olarak değerlendirilmiştir.Sinir felci oranı 1.8% ve hipoparatiroidi oranı 6.6% olarak saptanmıştır. Radikal tiroidektomi ve tekrardan tiroid cerrahisi uygulanan hastalarda primer tiroid operasyonu ve konservativ tiroid cerrahisi uygulanan hastalara göre komplikasyon oranları daha yüksektir. Asistanlar tarafından gerçekleştirilen ameliyatlardan sonra ortaya çıkan ameliyat sonrası koplikasyonlar ile tecrübeli cerrahlarca yapılan ameliyat sonrasında görülen koplikasyonlar arasında anlamlı bir istatiksel fark bulunamamıştır. Varyans analiz yöntemine göre komplikasyon oluşumunu etkileyen faktörler seçilen cerrahi yöntem, ikincil girişim, sinir diseksiyonu ve hasta yaşıdır. Uzamış tiroidektomi ameliyatından sonra sinir felcinin meydana gelme riski 12 kat artar. Tekrar yapılan cerrahi girişim sonrasında hipoparatiroidizim meydana gelme riski 3 kat artar.Hasta yaşı, seçilen cerrahi yöntem, ikincil cerrahi girişim, sinir diseksiyonu komplikasyon oranları üzerine önemli etkisi mevcuttur. Bunun yanında deneyimli gözetmenlerin denetiminde asistanlar güvenli şekilde tiroidektomi yapmakta ve komplikasyon oranları kabul edilebilir düzeydedir.
Özet (Çeviri)
Thyroidectomy is one of the most frequent operations that is done in iodine-deficient regions. The main postoperative complications are recurrent laryngeal nerve palsy andhypoparathyroidism. We aim to evaluate the incidence and risk factors of recurrent laryngeal nerve palsy and hypoparathyroidism following thyroidectomy. From June 1990 to June 2007, 3250 consecutive patients who had a thyroidectomy for treatment of various thyroid diseases. The rates of nerve palsy and hypoparathyroidism were evaluated based on thyroid pathology, the choice of operative procedure, whether the nerve was identified, and the experience of the surgeon.Overall, the rate of nerve palsy was 1.8% and that of hypoparathyroidism was 6.6%. The rates of complications were significantly higher in the patients who had an extended thyroidectomy and repeat thyroid operation than in those who had a conservative thyroid operation and primary thyroid operations. The rates of postoperative complications in patients whose surgery was performed by residents were not statistically significantly different from those in patients whose surgery was performed by experienced surgeons. On univariate analysis, predictive factors for complications included choice of operative procedure, the identification of the nerve during surgery, repeat surgery, and patient age. Extended thyroidectomy had a 12-fold increased risk of nerve palsy. Repeat surgery had a 3-fold increased risk of postoperative hypoparathyroidism.Patient age, choice of operative procedure, repeat surgery, and the identification of the nerve during surgery had a significant effect on the incidence of complications. Furthermore, with proper training and supervision, residents can safely and effectively perform thyroidectomy with acceptable complication rates.