İkincil girişim tiroid kanser cerrahisinde sinir monitorizasyonunun laringeal sinir hasarı oranına etkisi
Effect of nerve monitorization on laryngeal nerve damage in secondary thyroid cancer surgery
  1. Tez No: 466554
  2. Yazar: ERDEM KAKİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRHAN SAKMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Genel Cerrahi, Sağlık Eğitimi, Endocrinology and Metabolic Diseases, General Surgery, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Rekürren Laringeal Sinir, Nöromonitorizasyon, Tiroidektomi Komplikasyon, Recurrent Laryngeal Nerve, Neuromonitorisation, Thyroidectomy Complication
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Rekürren Laringeal Sinir hasarı az görülen ancak meydana geldiğinde yaşam kalitesini bozan önemli bir komplikasyondur.Bu prospektif randomize çalışmanın amacı tiroidektomi sırasında intraoperatif sinir monitorizasyonu kullanılan (İOSM) hastalar ile klasik görsel sinir diseksiyonu yapılan hastalar arasında karşılaştırma yaparak, İOSM'nin postoperatif rekürren laringeal sinir felci oranını azaltma, sinir bulma süresi ve operasyon süresine etkisini görmektir. Çalışmada ayrıca yöntemin, postoperatif serum kalsiyum, parathormon seviyelerindeki değişimleri üzerindeki etkileri incelenerek, Çukurova Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği olarak kendi verilerimizi literatüre sunma amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2012 ile Şubat 2017 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD polikliniğine başvuran ve çalışmaya dahil edilen 527 hasta nöromonitorizasyon kullanılan (Grup1; n=241), nöromonitorizasyon kullanılmayan (Grup 2; n=286) olmak üzere randomize edilerek iki gruba ayrıldı. Hastaların, yaş, cinsiyet, postoperatif patoloji sonuçları, yapılan ameliyatlar, preoperatif ve postoperatif serum kalsiyum ve parathormon değerleri, sinir bulma süresi, operasyon süresi, geçici ve kalıcı ses kısıklıkları ve komplikasyonlar istatiksel olarak incelendi. Bulgular: Monitör kullanılan ile kullanılmayan gruplar arasında geçici ve kalıcı ses kısıklığı açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Operasyon öncesi ve sonrası serum kalsiyum ve Parathormon seviyeleri arasında monitör kullanılmayan grupta belirgin düşme tespit edilmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Gruplar arasında sinir bulma ve operasyon süreleri karşılaştırıldığında monitör kullanılan grupta anlamlı şekilde düşük saptandı. Sonuç: İOSM'nin kullanımının sinir bulma aşamasını hızlandırdığı ve buna bağlı olarak operasyon süresini kısalttığı gösterilmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da sinir hasarını önlemede olumlu katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Recurrent Laryngeal Nerve injury is an important complication that is rare but disruption of life quality when occurs. The aim of this prospective randomized study is to compare the results of intraoperative nerve monitoring (IOSM) and conventional visual nerve dissection (IOSM) during thyroidectomy. We also aimed that determine the effect of IONM on the postoperative recurrent laryngeal nerve palsy rate, duration of nerve finding and operation time, changes of postoperative serum calcium and Parathormone levels and presenting our own data to the literature as Çukurova University General Surgery Clinic. Materials and Methods: 527 patients were chosen and included to study between January 2012 and February 2017 from Çukurova University General surgery clinic. Patients randomized into two groups which are neuromonitorisation group (Group 1; n = 241) and no neuromonitorisation group (Group 2; n = 286). Patients' age, gender, postoperative pathology results, surgical procedures, preoperative and postoperative serum calcium and parathormone values, duration of nerve finding, duration of operation, temporary and permanent hoarseness were evaluated statistically. Results : There was no statistically significant difference between the groups with and without monitor using. There was a significant decrease in serum calcium and parathormone levels before and after the operation but there was no significant difference between the groups. In terms of duration of nerve finding and operation time significantly lower in the monitor used group. Conclusion: The use of the IOSM has been shown to speed up the nerve finding phase and thus shorten the duration of the operation. Although not statistically significant, it contributed positively to the prevention of nerve damage.