Bir kamu kurumunda görevli personelin karıştığı özel araç kazalarının değerlendirilmesi
Analysing the private automobile accidents which person worked in the public institution get involved
- Tez No: 224333
- Danışmanlar: DOÇ.DR. IŞIL MARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Trafik, Accidents, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Traffic, Accidents
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kazaların içerisinde yer alan ve sonuçları itibariyle yarattığı kayıplarla önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen trafik kazaları, toplumların sağlığına ve gelişmesine yönelik küresel bir tehdittir. Maddi ve manevi sonuçları ile daima kamuoyunun gündeminde ve ön sıralarda yer almaktadır. Bu trafik kazaları sadece büyük ölçüde yaralanmalara, sakatlıklara ve ölümlere değil aynı zamanda önemli ekonomik kayıplara da neden olmaktadır. Bu çalışmada 01.01.2005? 31.12.2006 döneminde kurum personelinin özel araçları ile karıştıkları kazaların risk faktörlerinin incelenmesi bakımından çalışılmış ve trafik kazalarının önlenmesi için öneriler geliştirilmiştir. Yapılan araştırmada; kazaya karışan sürücülerin, kendi hataları % 31,3 oranla ön sıralarda yer almakta, kaza nedenlerinde % 39,6 oranında karşı tarafın hatası da yine sürücü hatası olarak dikkat çekmektedir. Sürücülerden genellikle % 33,3'ünün 25-29 yaş aralığındaki genç ve % 36,3'ünün 0-6 yıl sürücü belgesine sahip, yeterli sürüş tecrübesine sahip olmayan sürücülerin kaza yaptığı görülmektedir. 45 Kaza yapanların; % 12,5'inin uykusuz, % 18,8'inin dalgın olduğu, % 54,6'sının seyahat süresince hiç mola vermediği, % 41,1'inin seyahate çıktığı ilk iki saat içerisinde kaza yaptığı, % 62'sinin hiç trafik cezası almadığı ve trafik cezası alanların % 27,1'inin aşırı hız nedeniyle ceza aldığı, aşırı hız nedeniyle % 9,4'ünün kaza yaptığı, % 88,8'inin daha önce hiç kaza yapmadığı ve % 67,2'sinin kaza yaptığı yolu üç ve daha fazla kullandığı halde kaza yaptığı elde edilen bulgulardan anlaşılmaktadır. Kurum personelinin trafik kazalarına karışmasını önlemek için; yola çıkmadan önce; uykusuz ve yorgun araç kullanılmaması, emniyet kemeri kullanımının alışkanlık haline getirilmesi, gece yolculuğundan kaçınılarak trafiğin az yoğun olduğu saatlerde yolculuk yapılması, sürekli kullanılan yol dahi olsa yolun nitelikleri değişebileceğinden sürücüde bir güven duygusu olmaması gerektiği, önceden seyahat edilmemiş yollarda daha dikkatli ve hız kurallarına mutlaka uyulması, hatalı sollama yapılmaması, mola verilmesinin alışkanlık haline getirilmesi gibi konularda uyarılarda bulunulmalıdır. Anahtar Kelimeler :Trafik, Kazalar
Özet (Çeviri)
Traffic accidents, which become an important public health problem owing to causalities they cause, are a global threat to communities? health and development. Traffic accidents regarding both material and spiritual consequences have always utmost priority for public agenda and do not only cause wounds, fatal injuries and deaths but also have significant economic losses.on a large scale. In this study, risk factors of the accidents, in which personnel get involved between 01.01.2005-31.12.2006, have been examined and some preventive measures have been recommended. First of all, driver?s faults have been strongly noticed as one of the trafic accident by a rate of %31,3 percent in which personnel get involved. However, other parties? fault have had a higher rate by %39.6 percent. When we looked at the traffic accidents data; %33,3 of the drivers who cause an accident are between 25-29 ages; %36,3 of them have had driver license for 0-6 years, %12,5 them are sleepless, %18,8 of them are pensive,%54,6 of them have no break during the trip, %41,1 of them have the accident in the first two hours of trip, %88,8 of them never had a traffic accident before, %67,2 of them has utilized the way at least three times they have an accident, %62 of them never have a traffic punishment before. %27,1 of the personnel have punished because of over speed. 47 In order to avoid such cases, personnel must be warned about using safety belt avoiding from rush hour times or night drives and mispasses. and not to drive while sleepless or tired. The personnel must not have too much confidence, even though they have driven on the same road before, because of possible changes in the quality of the road. They must drive more carefully on the roads which they are not familiar to.They must have breaks during the trip, and strongly commit to any of traffic rules and specifically obey the speed rules.