Mide kanserlerinde evreleme ve yeniden evrelemede GA68-FAPI PET/BTt'nin F18-FDG PET/BT'ye katkısı
  1. Tez No: 907738
  2. Yazar: MURAT YILMAZ KIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ŞANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, Ga68-FAPI, F18-FDG, PET/BT, Genel sağkalım, Progresyonsuz sağkalım, Gastric cancer, Ga68-FAPI, F18-FDG, PET/CT, Overall survival, Progression-free survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Mide kanserlerinin bir kısmında florodeoksiglukoz (FDG) afinitesinin düşük olması nedeniyle, F18-FDG PET/BT görüntülemesi bazı hastalarda sınırlı role sahip olmaktadır. Bu kısıtlılıktan hareketle çalışmamızda, Ga68 işaretli fibroblast aktive edici protein inhibitörü (Ga68-FAPI) PET/BT görüntülemenin, F18-FDG PET/BT bulguları ile karşılaştırılmasını ve Ga68-FAPI PET/BT görüntülemenin sağlayabileceği potansiyel katkıları ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Mide kanseri tanısıyla F18-FDG ve Ga68-FAPI PET/BT görüntülemesi yapılan 40 hasta (31 evreleme hastası, 9 yeniden evreleme hastası) retrospektif olarak incelendi. Malign lezyonların doğrulanması, histopatoloji (altın standart) ve/veya eş zamanlı/takip radyolojik/nükleer tıp yöntemleri ile gerçekleştirildi. Her iki PET/BT görüntülemesinde primer tümörlerin, bölgesel metastatik lenf nodlarının, uzak metastatik lenf nodlarının ve lenf nodu dışı uzak metastazların sayısı ve lezyonlara ait maksimum standart alım değeri (SUVmax) ile tümör-arkaplan oranı (TAO) sonuçları kaydedildi. Lezyonlara ait SUVmax ve TAO değerleri, bağımlı gruplarda Wilcoxon işaretli sıralar testi, bağımsız gruplarda ise Mann Whitney U testleri ile değerlendirildi. Metastatik lezyonlarda ve malignite kuşkulu lezyonlarda tanısal performans analizleri McNemar testi ile gerçekleştirildi. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi ve log-rank testi ile; risk faktörlerinin sağkalım ile ilişkisi Cox regresyon analizi ile değerlendirildi. İstatistiksel analizler sonucunda p değeri 0.05'in altında bulunan sonuçlar istatistiksel açıdan anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 40 hastanın 29'u (%72.5) erkek, 11'i (%27.5) kadındı. Tüm hastaların 22'si (%55) taşlı yüzük hücreli karsinom (TYHK), 18'i (%45) adenokarsinom (TYHK dışı) histopatolojisindeydi. Ga68-FAPI PET/BT ile SUVmax ve TAO değerleri, primer tümörlerde (p0.05). Tanısal performans analizinde Ga68-FAPI ve F18-FDG PET/BT görüntülemelerinin primer tümörü saptama oranları arasında anlamlı farklılık mevcut değildi (%93.5 - %90.3, p=1.0). Bunun dışında Ga68-FAPI PET/BT ile bölgesel lenf nodu metastazlarında, uzak lenf nodu metastazlarında ve lenf nodu dışı uzak metastazlarda anlamlı ölçüde daha yüksek sensitivite ve doğruluk oranları tespit edildi (p0.05). Ayrıca her iki PET/BT ile primer tümörlerde saptanan SUVmax ve TAO değerlerinin, genel ve progresyonsuz sağkalım ile ilişkisi gösterilemedi (p>0.05). Sonuç: Ga68-FAPI PET/BT, mide kanserlerinin görüntülemesinde F18-FDG PET/BT'ye göre primer tümörlerde ve metastatik lezyonlarda hem görsel hem tanısal performans açısından daha üstün bulunmuştur. Sonuç olarak Ga68-FAPI PET/BT, mide kanserlerinin görüntülemesinde umut vaat eden bir görüntüleme yöntemi olup, daha geniş hasta serileri ile yapılacak çalışmalarla bulgular desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Due to the low fluorodeoxyglucose (FDG) affinity in some gastric cancers, F18-FDG PET/CT imaging has a limited role in some patients. Based on this limitation, we aimed to compare Ga68-labeled fibroblast activating protein inhibitor (Ga68-FAPI) PET/CT imaging with F18-FDG PET/CT findings, and to reveal the potential contributions Ga68-FAPI PET/CT can provide. Material-Method: We retrospectively analyzed 40 patients (31 staging patients, 9 restaging patients) who underwent both F18-FDG and Ga68-FAPI PET/CT imaging for gastric cancer. Confirmation of malignant lesions was performed by histopathology (gold standard) and/or concurrent/follow-up radiologic/nuclear medicine methods. The number of primary tumors, regional metastatic lymph nodes, distant metastatic lymph nodes and distant metastases other than lymph nodes in both PET/CT imaging modalities, as well as the maximum standardized uptake value (SUVmax) and tumor-to-background ratio (TBR) results for the lesions, were recorded. SUVmax and TBR values of the lesions were evaluated using the Wilcoxon signed-rank test for dependent groups and the Mann-Whitney U test for independent groups. Diagnostic performance analyses in metastatic lesions and lesions with suspected malignancy were conducted using the McNemar test. Survival analyses were performed by Kaplan-Meier method and log-rank test; the relationship between risk factors and survival was evaluated by Cox regression analysis. Results with a p value below 0.05 were considered statistically significant. Results: Of the 40 patients included in the study, 29 (72.5%) were male and 11 (27.5%) were female. Of all patients, 22 (%55) had signet ring cell carcinoma (SRCC) and 18 (%45) had adenocarcinoma (non-SRCC) histopathology. SUVmax and TBR values obtained by Ga68-FAPI PET/CT were significantly higher compared to F18-FDG PET/CT in primary tumors (p0.05). In the diagnostic performance analysis, there was no significant difference between the primary tumor detection rates of Ga68-FAPI and F18-FDG PET/CT (93.5% vs. 90.3%, p=1.0). In addition, Ga68-FAPI PET/CT showed significantly higher sensitivity and accuracy rates for regional lymph node metastases, distant lymph node metastases and distant metastases other than lymph nodes (p0.05). In addition, SUVmax and TBR values detected in primary tumors with both PET/CT were not associated with overall and progression-free survival (p>0.05). Conclusion: Ga68-FAPI PET/CT has been found to be superior in both visual and diagnostic performance for primary tumors and metastatic lesions of gastric cancers, compared to the conventional modality F18-FDG PET/CT. Ga68-FAPI PET/CT has been found to be superior to F18-FDG PET/CT in both visual and diagnostic performance for imaging primary tumors and metastatic lesions of gastric cancers. In conclusion, Ga68-FAPI PET/CT is a promising imaging modality for gastric cancer, and the findings should be supported by studies with larger patient series.