Üremik hastalarda vasküler kalsifikasyon ile oksidatif stres ve inflamasyon arasındaki ilişkinin değelendirilmesi
Interpretation of the relationship between vascular calcification and oxidative stress and inflammation in patients with uremia
  1. Tez No: 224417
  2. Yazar: MÜKREMİN UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: hemodiyaliz, üremi, vasküler kalsifikasyon, oksidatif stres, inflamasyon, hemodialysis, uremia, vascular calcification, oxidative stress, inflammation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Giriş: Koroner arter kalsifikasyonu hemodiyalize giren üremik hastalarda aterosklerotik vasküler hastalığın ciddiyetinin bir göstergesidir ve kardiyovasküler olayları predikte edebilir. Üremik hastalarda artmış oksidatif stres ve inflamasyon olduğu aşikardır, ancak koroner arter kalsifikasyonuna olan katkısı tam olarak tanımlanmamıştır.Metod: Bu çalışmaya hemodiyalize girmekte olan 78 SDBY hastası dahil edilmiştir (38 erkek, 40 kadın, ortalama yaş:52±14 yıl, ortalama hemodiyaliz süresi:60±41 ay idi). Hastaların rutin biyokimya tetkikleri ile oksidatif stres (Nitrotirozin) ve akut faz inflamasyon göstergeleri (IL?1ß, IL?6, TNF-?, hsCRP) diyaliz öncesi ölçüldü. Aynı hastaların koroner arter kalsiyum skorları EBCT yöntemiyle saptandı. Koroner arter kalsiyum skorları ile bu parametrelerin ilişkisine bakıldı.Bulgular: Koroner arter kalsiyum skoruyla yaş, Kt/V, CaxP, TNF-? arasında anlamlı ilişki saptandı, yine oksidatif stres göstergesi olan nitrotirozin ile sadece koroner arterin sirkumfleks dalı arasında bir ilişki saptandı. Diğer faktörlerle koroner arter kalsiyum skoru arasında net bir ilişki saptanmamıştır.Sonuç: Üremide arttığı iyi bilinen inflamasyon ile koroner arter kalsiyum skoru arasında anlamlı ilişki saptanırken oksidatif stres ile koroner arter kalsiyum skoru arasında tam olarak korelasyon bulunmamıştır. Bu sonuç; oksidatif stresin aterosklerozdaki rolü göz önüne alındığında, hemodiyaliz hastalarındaki koroner arter kalsifikasyonunun gelişiminde ateroskleroz dışı faktörlerin önemli rolü olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Coronary artery calcification is an indicator of the severity of atherosclerotic vascular disease in patients with uremia on chronic hemodialysis treatment. It may also predict the cardiovascular outcomes. Increased oxidative stress and inflammation are well known issues in patients with uremia but their contribution to the coronary artery calcification has not been completely defined.Method: 78 chronic renal failure patients on hemodialysis treatment were included into the study (38 male, 40 female, mean age: 52±14, mean duration of hemodialysis: 60±41 months) Routine biochemical tests together with oxidative stress marker (Nitrotyrosine) and acute phase reactants of inflammation (IL?1ß, IL?6, TNF-?, hsCRP) were measured before the dialysis sessions. Coronary artery calcification scores of the same patients were detected by means of EBCT method. Relationship between coronary artery calcification scores and these parameters was investigated.Results: A significant relationship was found between coronary artery calcification score and age, Kt/V, CaxP and TNF-alfa. An association between the oxidative stress marker, nitrotyrosine, and circumflex arterial calcification was shown. A significant relationship between coronary artery calcification score and other parameters could not be detected.Conclusion: Although a significant relationship between coronary artery calcium score and inflammation -well known to increase in uremia- was detected, no definite correlation could be found between oxidative stress and coronary artery calcium score. Regarding the role of oxidative stress in atherosclerosis, this result makes us think that factors other than atherosclerosis have important roles in the development of coronary artery calcification in patients on hemodialysis treatment.