Hemodiyaliz hastalarında vasküler kalsifikasyon ve arteriyel distensibilite ile ilişkisi
Vascular calcification in patients with hemodialysis and its relationship between arterial distensibility
- Tez No: 165360
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKHAN NERGİZOĞLU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, vasküler kalsifikasyon, arteryel katılık 32, Hemodialysis, vascular calcification, arterial stiffness 34
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Son dönem böbrek yetmezliği hastalarında mortalite ve morbiditenin en sık nedeni olarak kardiyovasküler hastalıklar gösterilmektedir. Ancak geleneksel risk faktörleri diyaliz hastalarında artmış kardiyovasküler mortaliteyi tam olarak açıklayamamaktadır. Yanı sıra, bu hastalar volüm yüklenmesi, anemi, yüksek üremik toksin düzeyi, proteinüri, malnütrisyon, hipoalbüminemi, inflamasyon, protrombotik faktörler, artmış oksidatif stres, anormal kalsiyum-fosfor metabolizması, hiperparatiroidizm, arterio-venöz fistül varlığı ve vasküler kalsifikasyonlar gibi ek risk faktörlerine sahiptir. Son dönem böbrek yetmezliği hastalarında kalsiyum fosfor metabolizmasındaki bozukluklar sonucu gelişen vasküler kalsifikasyon ile artmış kardiyovasküler mortalite arasında neden-sonuç ilişkisi bulunduğuna dair yayınlar artmaktadır. İki farklı vasküler kalsifikasyondan bahsedilebilir; intimal ve medial kalsifikasyon. Media kalsifikasyonu olanlarda önemli bir mortalite nedenide artmış aortik pulse wave velosite ile karakterize arteryel katılaşmadır. Arteriyel kompliyansın değerlendirilmesinde günümüzde kullanılan en değerli yöntem pulse wave velocity ölçümüdür. Çalışmaya en az altı aydır kronik hemodiyaliz programında olan yetmiş üç hasta dahil edildi. Medial kalsifikasyon değerlendirmesi, pelvis ve uyluk bölgesinin postero-anterior direkt grafisinde iliak ve femoral arterlerin kalsifikasyonu değerlendirilerek yapıldı. Nabız dalga hızı ölçümleri, SphygmoCor® Pulse Wave Velocity System cihazı kullanılarak yapıldı. Hastalarda vasküler kalsifikasyonun sıklığı ve bunun yaş, cinsiyet, diyaliz süresi, vücut kitle indeksi, primer böbrek hastalığı, sistolik,diyastolik kan basıncı, nabız basıncı, hemoglobin, serum albumin, CRP, kalsiyum, fosfor, PTH, total kolesterol, TG, HDL ve LDL kolesterol düzeyleri ve kalsiyum içeren oral fosfor bağlayıcı ve aktif D vitamini dozuyla ilşkisi araştırıldı. Vasküler klasifikasyon sıklığı % 39 olarak belirlendi. Univariate analizde hemodiyaliz süresi sistolik kan basıncı, nabız basıncı.CRP, fosfor.ve PTH düzeyi ile vasküler kalsifikasyon arasında anlamlı ilişki gözlendi. Ancak multivariate analizde bağımsız değişkenler yalnızca hemodiyaliz süresi ve 31serum fosfor düzeyi olarak saptandı. Öte yandan vasküler kalsifikasyon ile pwv arasında istatiksel açıdan anlamlı ilişki bulundu. Çalışmamızda kronik hemodiyaliz hastalarında vasküler kalsifikasyon sıklığının anlamlı ölçüde yüksek olduğunu ve serum fosfor düzeyinin temel belirleyicilerden biri olduğunu saptadık. Bu nedenle hastalarda serum fosfor düzeyinin kontrol altına alınmasının vasküler kalsifikasyonu ve dolayısıyla arteryel katılığın gelişimini engelleyerek kardiyovasküler riskin azaltılmasında önemli rolü olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Cardiovascular disease is the most common reason of morbidity and mortality in patients with end-stage renal disease. But traditional risk factors can not explain the increased risk of cardiovascular mortality in dialysis patients. Also these patients have additional risk factors like expanded total body volume, anemia, increased uremic toxin level, proteinuria, malnutrition, hypoalbuminemia, iflammation, prothrombothic factors, increased oxidative stress, abnormal calcium- phosphor metabolism, arteriovenous fistula and vascular calcification. The number of reports that show the relationship between the increased cardiovascular mortality and the vascular calcification as a result of the abnormal calcium phosphor metabolism are increasing. There are two kinds of vascular calcification: intima and medial calcification. In medial calcification one of the reason of mortality is the arterial stiffness which is characterized by incerased aortic pulse wave velocity. At present the most valuable method in the evaluation of arterial compliance is pulse wave velocity A total of seventy three patients who were in the chronic hemodialysis program at least six months enrolled the study. The evaluation of the medial calcification is made from the iliac and femoral calcifications on the posteroanterior plain radiography which consists of the pelvis and hip taken at supine position. The measurement of pulse wave velocity is made by SphygmoCor®Pulse Wave Velocity System. The incidence of vascular calcification and the relationship between age, sex, the duration of dialysis, body mass index, primary renal disease, systolic and diastolic blood pressure, pulse pressure, hemoglobin, serum albumin, CRP, calcium- phosphor, PTH, total cholesterol, TG, HDL, LDL and the dosage of oral phosphor binding medications consisting of calcium- active vitamine D are researched. The incidence of vascular calcification is found to be %37. In univariate analysis the relationship between vascular calcification and the duration of hemodialysis, systolic blood pressure, pulse pressure, CRP, phosphor and pth level were significant. However in multivariate analysis the 33duration of hemodialysis and serum phosphor level were the only independent variables. Also the relationship between vascular calcification and PWV was statistically significant. In our study we found that the incidence of vascular calcification is significantly high in chronic hemodialysis patients and serum phosphor level is one of the fundamental determinants. As a result we think that the control of serum phosphor level can hinder vascular calcification and arterial stiffness and play an important role reducing the cardiovascular risk.