Miyofasiyal ağrı sendromu hastalarında kişilik bozukluğu, öfke ve aleksitimi
Personality disorder, anger and alexithymia in patients with miyofascial pain disorder
  1. Tez No: 224418
  2. Yazar: NEŞE DİREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular joint, miyofascial pain, alexithymia, anger, personality disorder
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Psikiyatrik komorbiditesi yüksek, yaygın bir hastalık olan miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) temporomandibular eklemde meydana gelebilir. Bu çalışmada; MAS (N=65) ve kontrol grubunda (N=45) kişilik bozukluğu sıklığı, aleksitimi, öfke ifadelerinin karşılaştırılması ve aleksitimi ve öfke ifadesinin MAS hastalarında kişilik bozukluğuna sahip olmayla ilişkisi olup olmadığının araştırılması amaçlanmaktadır.Gruplar Toronto Aleksitimi Skalası , Sürekli Öfke-Öfke Tarzı Ölçeği ve SCID-II kullanılarak değerlendirilmiştir.Sonuçlar MAS grubunda aleksitimi, sürekli öfke, öfke-içte puanlarının kontrol grubundan daha yüksek (sırasıyla t=5.612, p=.000; t=3.12, p=.002; t=2.42, p=.007), öfke kontrol puanlarınınsa (t=-3.37, p=.000) daha düşük olduğunu göstermektedir. MAS grubunda bir yada birden çok kişilik bozukluğu görülme oranı %66.2'di ve kontrol grubundan anlamlı biçimde yüksekti ( ? ²=28.72, p=.000). B ve C kümesi kişilik bozukluğu sıklığı MAS grubunda anlamlı biçimde yüksekti (sırasıyla ? ²=5.24, p=0.022 ve ? ²=15.83, p=.000). MAS grubunda OKKB görülme sıklığı kontrol grubundan anlamlı biçimde yüksekti ( ? ²=15.063, p=.000). MAS grubunda II. eksen tanısı almayı yordayan tek değişkenin iç öfke puanı olduğu saptandı. MAS grubunda olmayı yordayan değişkenler yüksek aleksitimi puanı, düşük öfke kontrolü puanı ve kişilik bozukluğu tanısı almaktı.MAS hastaları kontrol grubundan daha yüksek aleksitimi puanları ve kişilik bozukluğu oranlarına sahipti. Öfke dışa vurum şekilleri de, dış öfke hariç, sağlıklı kontrollerden yüksekti. Ağrı öfke dışavurumuyla yakından ilişkilidir. OKKB hastalarının savunma mekanizması olarak agresyon inhibisyonunu kullandıkları bilinmektedir. MAS hastalarında bu ilişki çalışmamızda gösterilmiştir. Aleksitimi, öfke kontrol puanı ve kişilik bozukluğu tanısına sahip olmak MAS grubuda olmayı öngören 3 faktördü. Burda bildirilen bulgularla bağlantılı olarak, bu faktörleri MAS gelişimindeki nedensel önemlerini saptayacak ileriki çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler : Temporomandibular eklem, miyofasiyal ağrı, aleksitimi, öfke, kişilik bozukluğu
Özet (Çeviri)
Myofascial Pain Syndrome (MPS) of the temporomandibular joint (TMJ) occurs both commonly and highly comorbidly with various psychiatric diseases. This study was undertaken to compare the styles of anger expression, alexithymia levels and the frequency of personality disorders, between an MPS (N=65) group and a healthy control (N=40) group. Additionally, the study examines if alexithymia and styles of anger expression can be used as a predictor of personality disorder in MPS patients The groups were evaluated using The Toronto Alexithymia Scale (TAS), The State-Trait Anger Expression Inventroy (STAXI) and The Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis II Personality Disorders (SCID-II). Results revealed that in comparison to the control group, the MPS group had higher alexithymia, trait anger, and anger-in scores (respectively t=5.612, p=.000; t=3.12, p=.002; t=2.42, p=.007) as well as lower anger control scores (t=-3.37, p=.000). The MPS group members also had significantly more Axis II disorders than those in the control group ( ? ²=28.72, p=.000). The personality disorder comorbidity in MPS patients was 66.2%. The MPS group demonstrated higher rates of Cluster B and C personality disorders (respectively ? ²=5.24, p=0.022 vs. ? ²=15.83, p=.000). Obsessive Compulsive Personality Disorder (OCCD) was the most common disorder in the MPS group ( ? ²=15.063, p=.000). The Anger-in score was the only successful predicting factor for personality disorder within the MPS group. Of the ten common psychological factors within the MPS group, only three, alexithymia, anger control scores, and personality disorder, were shown to be usable as predictors for MPS. Overall, the MPS group members had higher alexithymia scores and personality disorder rates than those in the control group. Styles of anger expression, except anger-out scores, varied significantly between the two groups. Pain is closely related to anger expression. It is well known that OCCD patients use aggression inhibition as a defense mechanism. This relationship was shown in the study. Three factors, alexithymia, anger control scores and personality disorder were the only predictors found for MPS. In conjunction with the above findings, future research is required to determine these factors' causal importance in the development of MPS.