Diyabetik anne bebekleri ve gestasyon yaşına göre iri bebeklerde yapısal kalp hastalıkları ve sol ventrikül fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of structural heart disease and left ventricle functions in infants of diabetic mothers and large for gestational age infants
  1. Tez No: 224477
  2. Yazar: İLKER KASA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAN KARADEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: DAB, LGA, sol ventrikül, IDM, LGA, Left ventricle
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Yenidoğan döneminde LGA ve DAB lerinin karşılaştığı en büyükproblemlerden bir tanesi de kardiyak olanlardır. Yaşamın bu hassasdöneminde yapılan çalışmalar bu bebeklerde hiperinsülinizm sebebiylebirtakım anormallikler olabileceğini göstermiştir. Gebeliklerin ortalama%0.2-0.5'i daha önceden tip 1 ve tip 2 diyabet olduğu bilinen kadınlardagerçekleşmektedir . Gebelik sırasında saptanan , değişik derecelerdeglukoz intoleransı olarak tanımlanan gestasyonel diyabet (GDM) toplumda% 4-7 sıklıkta görülmektedir.Biz de çalışmamızda bu bebeklerde özellikle sol ventrikül sistolik vediyastolik fonksiyonlarını incelemeyi planladık. 30 adet DAB, 33 adet LGAve 30 adet kontrolden oluşan gruplar üzerinde çalışmamızı başlattık. Bütünbebekleri ilk bir hafta içerisinde ekokardiyografik olarak inceledik,demografik özellikleri, EKG ve fizik muayene bulguları kaydettik, boyları ve kilolarını ölçtük, vücut yüzey alanları hesapladık.Hem DAB lerinde hem de LGA bebeklerde neredeyse birbirine eşit oranda sistolik ve diyastolik IVS kalınlaşması tespit ettik. Bu da fetal hiperinsulinizmin DAB lerini olduğu kadar LGA bebekleri de etkilediğinidüşünmemize sebep oldu. Sol ventrikül diyastolik arka duvar kalınlığı yineanlamlı ölçüde DAB lerinde diğer gruplara göre yüksekti. Bunun diyabetikanne bebeklerine has bir ekokardiyografik bulgu olduğu sonucuna vardık.Aynı şekilde fetal hiperinsülinizmin, ağırlıkları ve vücut yüzey alanları bakımından LGA bebekleri DAB lerine göre daha fazla etkilediğini saptadık.
Özet (Çeviri)
One of the greatest problems of the IDM and LGA infants in theneonatal period is of cardiac origin.Studies have shown certain anomaliesowing to hiperinsulinism in this critical period of life. %0.2-0.5 of pregnancies happens in type 1 or type 2 diabetic women.Gestational diabetes occurs in %4-7 of pregnancies which is termed as varying degrees of glucose intolerance.We in our study intended to investigate especially left ventricular systolic and diastolic functions in these babies. We have initiated the study on groups consisting of 30 IDMs, 33 LGA infants and 30 controls.We have investigated all babies echocardiographically in the first week, enrolled the demographic charachteristics, ECG, physical examinations and measured their height and weight and estimated the body surface area.We have detected sistolic and diastolic IVS thickenings almost equal in both IDMs and LGA infants.This made us consider that hyperinsulinism may equally effect IDMs and LGA babies.Diastolic left ventricular posterior wall thickness was also significantly increased in IDMs according to other groups.We have concluded that this was a unique echocardiographic finding for IDMs.Similarly we have determined that fetal hyperinsulinism effected LGA babies more than IDMs in view of weight and body surface areas.