Atopik dermatitli çocuklarda solunum yolu allerjenleri ve besinlerle deri prict ve atopi yama testi sonuçlarının değerlendirilmesi
The evaluation of skin prick and atopic patch tests with food and aeroallergens in children with atopic dermatitis
- Tez No: 224478
- Danışmanlar: PROF. MEHMET OKTAY TAŞKAPAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Dermatoloji, Allergy and Immunology, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, besinler, inhalan allerjenler, SPT, APT, Atopic dermatitis, Foods, Aeroallergens, Skin Prick Test, Atopy Patch Test
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Allerjik Hastalıklar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu arastırmada ülkemizdeki atopik dermatitli çocuklarda inhalan allerjenler ve temel besinlere karsı deri prick testi (SPT) ve atopi yama testi (APT) ile pozitif reaksiyonların oranları ve pozitif allerji testlerinin hastalıgın klinik özellikleri üzerine etkisi arastırılmıstır. Çalısmaya 2 ila 15 yas arası 21'i erkek 45 hasta alınmıstır. SPT ile hastaların %68.9'unda genel inhalan allerjenlere karsı pozitiflik varken, besinlere karsı %32.5 inde pozitif reaksiyon gözlendi. nhalan allerjenlerde ev tozu akarları (%57.8) ve besinlerde bugday unu (%20) en sık reaksiyon gözlenen allerjenlerdi. APT'de ise besinlere karsı genel olarak %56.8 ve ev tozu akarlarına %47.7 pozitiflik saptadı. Besinlere APT pozitiflik oranları literatüre göre oldukça yüksekti. Besinlerle sadece bugday ununda SPT ve APT pozitiflikleri arasında istatistiksel iliski saptandı. Ev tozlarına karsı güçlü SPT pozitifligi ile güçlü APT pozitiflikleri arasında iliski gözlendi. Besinlere karsı duyarlanmanın hastalıgın siddetini gösteren parametreler üzerine etkisi gözlenmezken, ev tozlarına karsı güçlü SPT pozitifligi olan hastalarda subjektif semptom skoru (kasıntı+uyku kaybı) ve SCORAD indeksi istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Yine ev tozu akarlarına karsı güçlü APT pozitifligi olan hastalarda hastalıgın siddetini gösteren tüm parametreler daha yüksekken sadece Dp'ye karsı güçlü APT pozitifligi ile hastalıgın yaygınlıgı arasında istatistiksel anlamlı iliski gözlendi. Genel olarak batı toplumlarında yapılan çalısmalara göre hastalarımızın SCORAD indeksinin düsük olması hastalıgın siddetiyle allerji testleri arasındaki iliskinin net olarak ortaya çıkmasını engellemis olabilir. Çalısmamızda özellikle ev tozu akar duyarlılıgının hastalıgın klinik siddeti üzerine etkisi oldugu görüldü. Besinlerle genel APT ve ev tozu akarları APT arasında anlamlı iliski gözlenmesi besinlere karsı non-spesifik APT reaktivitesi olabilecegini düsündürmekteydi.
Özet (Çeviri)
In this study, we evaluated the skin prick (SPT) and atopy patch test (APT) positivity rates with food and aeroallergens and studied the effect of test results on the clinical characteristics of children with atopic dermatitis (AD). Forty-five children with AD were included the study. SPT were positive in 68.9% of patients with aeroallergens and 32.5% of patients with food. The house dust mite (HDM) among aeroallergens and the wheat flour among food were most common allergens. The APT was positive in 56.8% of patients with food allergens and 47.7% of patients with HDM. The APT positivity rates with food were considerably higher than previously reported studies. Among food, there is only statistical relationship between SPT and APT positivity with wheat flour. There was correlation between only strong positive reactions to SPT and APT with HDM, significantly. Although there were no effect of food hypersensitivity on the parameters defining disease severity, only the visual analogue score(pruritis-loss of sleep) and SCORAD index were significantly higher among the patients with strong SPT positive reactions to HDM antigens. The statistical significance were only shown between the extent of the disease and strong APT positive reactions to Dp. The low SCORAD index observed in our patients might prevent the obvious relationship between the intensity of the disease and allergic skin tests. In our study, it was observed that mainly HDM hypersensitivity was related with disease severity. The statistical significance between APT with food and APT with HDM was considered to be nonspecific reactivity of food.