Hipertiroidili ve hipotiroidili hastalarda oksidatif stres parametreleri ve adenozin deaminaz aktivitesi
Oxidative stress parameters and adenosine deaminase activity in patents with hyperthyroidism and hypothyroidism
- Tez No: 224538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN BAYKARABULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Biochemistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipertiroidizm, Hipotiroidizm, Oksidatif stres, ADA aktivitesi, Hyperthyroidism, Hypothyroidism, Oxidative Stress, ADA Activity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Hipertiroidizm dokuların yüksek miktarda tiroid hormonları ile karsılasması sonucubazal metabolik hız artısına sebep olan klinik bir durumdur.Hipotiroidizmde ise tiroid hormonlarının eksikligi veya etkisizligi sonucu metobolikyavaslama görülür.Hipertirodizm ve hipotiroidizmde oksidatif stres parametreleri ile adenozin deaminazaktivitesinin çalısılması amaçlanmıstır. Bu amaçla plazmada nitrit + nitrat seviye indikatörünitrik oksit, lipid peroksidasyon son ürünü malondialdehit, pürin katabolize edici enzimadenozin deaminaz ve antioksidan ajan olan glutatyon seviyelerini belirlemek üzere; sigara,alkol ve en az 20 gündür ilaç kullanmayan 20 hipertiroidi, 20 hipotiroidi hastası ve 20 saglıklıbirey seçilmistir.Plazma NO düzeylerinin; hipertiroidili hastalarda kontrol grubuna göre % 246,hipotiroidili hastalarda ise kontrol grubuna göre % 96 artıs gösterdigi gözlendi. Bu sonuçlarıngruplar arası istatistiki karsılastırmalarında anlamlı oldugu tespit edilmistir.Plazma MDA degerleri; kontrol grubuna kıyasla hipertiroidili hastalarda % 639,hipotiroidili hastalarda ise % 221 artıs olmustur. Gruplar arası yapılan istatistikikarsılastırmada anlamlı fark oldugu tespit edilmistir. NO ve MDA'nın cinsiyete görekarsılastırmasında anlamlı fark bulunamazken, yasla pozitif yönde zayıf iliski vardır.Plazma ADA düzeylerinin; kontrol grubuna kıyasla hipertiroidili hastalarda % 67 artıs,hipotiroidili hastalarda ise % 4 azalma olmustur. Sonuçlar istatistiki olarak anlamlıbulunmustur. ADA aktivitesinin cinsiyetle karsılastırmasında anlamlı fark bulunamazken,yasla ters yönlü iliski vardır.Plazma GSH aktivitesi, kontrol grubuna kıyasla hipertiroidili hastalarda % 73,hipotiroidili hastalarda ise % 46 azalma olmustur. Gruplar arasında istatistiki anlamlı farkbulunmustur. GSH düzeyinin ile cinsiyetle karsılastırmasında anlamlı fark bulunamazken,yasla ters yönlü iliski tespit edilmistir.Gruplar ile yas arasında yapılan korelasyonunda önemli fark bulunmazken; TSH, T3, T4,ST4 ve ST3 ile yas arasında anlamlı iliski bulunmustur. Hipertiroidili, hipotiroidili ve kontrolgrubunun korelasyon analiz sonucunda MDA ile NO arasında pozitif yönde çok güçlükorelasyon tespit edilmistir.Birçok hastalıgın patogenezinde rol oynayan oksidatif stresin tiroid hastalıklarında dahastalıgın sebebi mi yoksa sonucu olarak mı olustugu tam olarak açıklanamadıgındanbulgularımızın gelecek çalısmalara ısık tutacagı kanaatindeyiz. Hipertiroidi ve hipotiroidihastalıklarında hücresel immunite göstergesi olan adenozin deaminaz aktivitesinin anlamlıdegisimi gelecekteki çalısmalarla birlikte bu enzimin tiroid parametrelerine ilave olarakhastalıgın prognozunun ve tedavisinin izlenmesinde bir gösterge olabileceginidüsündürmektedir. Aynı zamanda çalısmamızda elde ettigimiz bulgular ile tiroidhastalıklarının aktif döneminde artan oksidatif stresin tedavide ilave antioksidan ajanlarınkullanıldıgı çalısmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Hyperthyroidism is a clinical condition that characterized by increased basal metabolismas a result of excessive production of thyroid hormones in tissues.On the other hand hypothyroidism is characterized by decreased metabolism resultingfrom insufficient production or ineffectiveness of thyroid hormones.The aim of this study was to examine oxidative stress parameters and adenosinedeaminaz activity in patient with hyperthyroidism and hypothyroidism. In this purpose,subjects were chosen for the study included 60 individuals (20 patents with hyperthyroidism,20 patents with hypothyroidism, and 20 healthy subjects as the control group) who do notsmoke or drink alcohol and have not taken and medication at least for 20 days in order tomeasure the nitrit + nitrat levels as an indicator of nitric oxide, malondialdehide as a markerof lipid peroxidation end product, adenosine deaminase as a purin catobolyzing enzym, andglutathione levels as an antioxidant agent in plasma.Plasma NO levels were observed to have increased in patents with hyperthyroidism andhypothyroidism 246 % and 96 % respectively compared to the control group. Statisticallysignificant difference was found in comparison between groups.Plasma MDA levels were observed to have increased in patents with hyperthyroidismand hypothyroidism 639 % and 221 % respectively compared to the control group. Statisticalysignificant difference was found in comparison between the groups. While no significantdifference was observed in NO and MDA levels in terms of gender variable, a positive lowcorrelation was observed in terms of age.Plasma ADA levels were observed to have increased in patents with hyperthyroidism by67 % and decreased in patents with hypothyroidism 4 % compared to the control group.Differences were found statistically significant. While no significant difference was observedin terms of gender variable, a negative correlation was observed in terms of age.Plasma GSH activity was decreased in patents with hyperthyroidism andhypothyroidism 73 % and 46 % respectively, compared to the control group. A statisticallysignificant difference was found between the groups. While no significant difference wasobserved in terms of gender variable, a negative correlation was observed in terms of age.While no significant correlation was found between the groups and in terms of age, thecorrelation with age was found significant for TSH, T3, T4, ST4 and ST3. A positive and highcorrelation was found between MDA and NO levels as a result of correlation analysis ofgroups with hyperthyroidism and hypothyroidism and control group.Results of this study will shed a light to the future studies as it is not yet proved fullywhether oxidative stress, as an actor in the pathogenesis of a number of diseases, is developedas a result or reason of thyroid diseases. Moreover the significant change in the adenosinedeaminase activity indicates that this enzyme can be used as an indicator, in addition tothyroid parameters, in tracing the prognosis and treatment of the disease with the help offuture studies. In addition to the findings from this study, there is a need for future studies inwhich additional antioxidant agents are used in the treatment of oxidative stress increasing inthe active stage of the thyroid diseases.