Desfluran ve izofluranın kanama, pıhtılaşma sistemi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparing the effects of desflurane and isoflurane on bleeding-clotting system
  1. Tez No: 224561
  2. Yazar: MÜSLÜM ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Desfluran, izofluran, koagülasyon, Desflurane, isoflurane, coagulation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Anestezik ajanların kanama ve pıhtılaşma sistemi üzerine etkileri değişken olabilmektedir. Kanamaya eğilimi olan hastaların anestezisinde, hangi anestezik ilaçların güvenle kullanılanılabileceği konusu halen tartışmalıdır. Çalışmamızın amacı, inhalasyon anestezik ajanlarıdan desfluran ve isofluranın; kanama ve pıhtılaşma sistemi üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya yaşları 18-60 arasında değişen, elektif kulak burun boğaz, genel cerrahi, jinekoloji, göz ve üroloji ameliyatı geçirecek 60 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu için 1 ?g/kg remifentanil, 2 mg/kg propofol ve 0.5 mg/kg atrakuryum iv uygulandı. Endotrakeal entübasyon sonrası hastaların anestezi idamesi, Grup I' de; % 1-2 izofluran + 3L/dk hava + 2L/dk O2 ile, Grup II'de, %5-8 desfluran + 3L/dk hava + 2L/dk O2 ile sağlandı. Desfluran ve izofluranın kanama ve pıhtılaşma sistemi üzerine etkilerini karşılaştırmak için tüm hastaların operasyon öncesi, operasyon sırası ve operasyon sonrasında protrombin zaman (PT), aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT), kanama zamanı ve pıhtılaşma zamanlarına bakıldı. Çalışma sonunda, izofluran ve desfluran grupları arasında PT, aPTT, kanama ve pıhtılaşma zamanları açısından anlamlı bir istatistiksel farklılık gözlenmedi (p>0.05). Desfluranın kanama ve pıhtılaşma sistemi üzerine etkilerinin minimal düzeyde olduğu, dolayısıyla kanama eğilimi olan hastalarda izofluran kadar güvenle kullanılabilecek bir anestezik ajan olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
The effects of anesthesic agents on bleeding-clotting system can vary. The choice of appropriate anesthesic agents for the anesthesia of patients those having a tendency of bleeding, are still controversial. The aim of this study is to compare the effects of desflurane and isoflurane on bleeding-clotting system. Sixty patients, between 18?60 years of age are involved to the study. The patients were having otorhinolarygology, general surgery, gynecology, opthalmology and urology operations. Patients are randomly divided into two groups. For anesthesia induction 1?g/kg remifentanil, 2mg/kg propofol and 0,5 mg/kg atracurium applied intravenously. After endotracheal entubation, maintanence of the anesthesia is performed by 1?2% isoflurane + 3L/min air + 2L/min. O2 and 5?8% desflurane + 3L/min. Air + 2L/min. O2 in group 1 and group 2 respectively. To compare the effects of desflurane and isoflurane on bleedingclotting system, prothrombin time (PT), activated partial thromboplastin time (aPTT), bleeding time and clotting time is checked before, during and after the operations. At the end of the study, there was no statistically significant difference in PT, aPTT, bleeding and clotting times in isoflurane and desflurane groups (p>0.05). Desflurane has minimally effected the bleeding-clotting system. So we had the idea that desflurane could be used confidently as isoflurane in patients having a tendency for bleeding.