Tavşanlarda organik yapıştırıcı ile deneysel lameller keratoplasti
Experimental lamellar keratoplasty performed with fibrin tissue adhesive in rabbits
- Tez No: 224612
- Danışmanlar: PROF. DR. AKİF ÖZDAMAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: sütürsüz lameller keratoplasti, biyoadesiv, Sutureless Lamellar Keratoplasty, Bioadhesive
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç:Fibrin doku yapıştırıcısı ile tavşan kornealarında yapılan deneysel sütürsüz lameller keratoplastinin etkinliğini, sonuçlarını, olası komplikasyonlarını ve yapıştırıcının ara yüzeyde oluşturduğu doku değişikliklerini değerlendirmektir.Gereç ve yöntem:Yaşları 0 ? 1 yıl, ağırlıkları 2 ? 5 kg arasında değişen, beşi(5) dişi, beşi(5) erkek 9 albino ve 1 renkli olmak üzere toplam 10 Yeni Zelanda tavşanının 20 gözü çalışmaya dahil edildi. Tavşanlar 1'nci hafta, 2'nci hafta ve 1'nci ay kurban edilmek üzere 3 gruba ayrıldı. Mikrokeratom yardımıyla (ALTK Moria/Microtek, Doylestown, PA) 130 mikron kalınlığında serbest lameller greft hazırlanarak fibrin doku yapıştırıcısıyla (Tisseel VH; Baxter Healthcare Co., Glendale) rezidüel stromaya adezyon sağlandı.Postoperatif dönemde flep aderansı, greft pozisyonu, kornea saydamlığı, fundus detaylarının seçilebilirliği ve yapıştırıcının ara yüzeydeki durumu ön segment ve fundus fotoğrafları ile değerlendirildi. Belirlenen evrelerde tavşan korneaları alınarak, doku preparatları histolojik olarak incelendi.Bulgular:Bir gözde intraoperatif perforasyon gelişti. Yirmi (20) gözün ondokuzunda (19) lameller greft oluşturularak fibrin yapıştırıcı uygulandı. Ameliyat sonrası hiç bir gözde greft dislokasyonuna rastlanmadı. Postoperatif yedinci günde, gözlerin hepsinde histolojik olarak ara yüzeyde yapıştırıcı varken, ondördüncü günde gözlerin %66,6'sında, birinci ayın sonunda ise gözlerin sadece %16,6'sında yapıştırıcı vardı. Yapıştırıcının kaybolduğu zaman aralığında kornea ödeminin de azaldığı görüldü. Birinci ayın sonunda fundus detaylarının seçilebilirliği maksimum düzeydeydi.Tartışma:Lameller keratoplastide fibrin yapıştırıcı kullanımını, greft aderansını sağlayan, uygulama süresi kısa, cerrahi sonrası sütür uygulamalarına bağlı komplikasyonları ve postoperatif uzun süreli medikasyona bağlı sorunları ortadan kaldıran, etkin bir yöntem olarak değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
Purpose:To evaluate the efficiency, results and possible complications of experimental sutureless lamellar keratoplasty performed with fibrin adhesive and tissue alterations on the interface caused by the adhesive.Methods:20 eyes of 10 New Zealand rabbits which were 0-1 year old, 2-5 kg weight, 5 male, 5 female, 9 albino and 1 colored were included. Rabbits were divided into three groups and sacrificed after one week, two weeks and one month. Lamellar grafts, 130 micron thick, were cut with microkeratome (ALTK; Moria/Microtek, Doylestown) and adhered to the residual corneal stroma using fibrin adhesive (Tisseel; Baxter Healthcare Corporation, Glendale).In the postoperative period, flep adherence, graft position, cornea transparency, distinguishability of fundus details and the presence of the adhesive on the interface were evaluated by photographing anterior segment and fundus details.Results:One rabbit eye was perforated during the operation. Human fibrin tissue adhesive was applied to 19 of 20 eyes. No dislocation was encountered in any rabbit eye.Adhesive was present postoperatively in all eyes in the 7th day; 66.6% in the 14th day and 16.6% at the end of the first month. As adhesive diminished, cornea oedema also disappeared. The distinguishability of fundus details was maximum after first month.Conclusions:It is evaluated that, the lamellar keratoplasty with fibrin adhesive provides graft adherence, shortens the operation and is an effective method which removes the complications caused by sutures and long-term postoperative medication.