Diyabetik hastalarda cinsel disfonksiyonun değerlendirilmesi
Evaluation of Sexual Dysfunction in Diabetic Patients
  1. Tez No: 224636
  2. Yazar: HİCRAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE PINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, cinsel disfonksiyon, yaşam kalitesi, beden imajı, HbA1c, Diabetes, Sexual dysfunction, quality of life, body image, HbA1c
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, diyabetli hastalarda cinsel disfonksiyon (CD) prevalansını ve bunuetkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örnekleminidiyabetli 147 kadın, 127 erkek toplam 274 hasta oluşturmuştur. Veriler,sosyodemografik özellikleri ve risk faktörlerini içeren genel bilgi formu, KadınCinsel Fonksiyon İndeksi (FSFI), Ereksiyon İşlevi Uluslararası DeğerlendirmeFormu (IIEF), Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36), Depresyon Ölçeği, Copersmith BenlikSaygısı Ölçeği ve Beden İmajı Ölçeği ile toplanmıştır. Çalışmamızda kadınların%54.4'ünde CD, erkeklerin %48'inde CD saptanmıştır. Kadınlarda en fazla etkilenenalan cinsel istek (%67.3) ve uyarılma (%45.6), en az etkilenen alan lubrikasyon(%27.9)'dır. Erkeklerde en fazla etkilenen alan erektil fonksiyon (%33.1) ve geneltatmin (%23.6), en az etkilenen alan cinsel istek (%6.3)'tir. Erkek olguların%42.6'sında hafif, %42.6'sında orta, %14.8'inde ağır derecede erektil disfonksiyon(ED) saptanmıştır. Olgularda yaş, öğrenim seviyesi, obezite, hipertansiyon,menopoz, HbA1c ve LDL düzeyleri, diyabet süresi, kullanılan ilaçlar, retinopati,vaskülopati, nefropati, diyabetli ayak gibi faktörlerin CD oluşumunu etkilediğisaptanmıştır. CD'u olan kadın olgularda yaşam kalitesinin tüm alt boyut puanları,erkek olgularda ise ağrı hariç tüm yaşam kalitesi alt boyut puanları düşüktür. CD'uolan kadın olgularda depresyon ve benlik saygısı; erkek olgularda ise depresyon vebeden imajı daha düşüktür. Sonuç olarak, hem metabolik hem de psikososyalfaktörler CD'yi etkilemektedir. Bu nedenle diyabetli hastalarda CDdeğerlendirilirken metabolik faktörlerle birlikte psikososyal faktörler de elealınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was done to determine the prevalence of sexual dysfunction and factorsthat may affect sexual dysfunction (SD). The study sample consisted of 274 patients(147 women and 127 men). Data were gathered by general knowledge form whichconsists of socio-demographic characteristic and risk factors, Female SexualFunction Index, International Index of Erectile Function, The Most Item Short FormHealth Survey, Beck Depression Inventory, Copersmith Self-esteem Scale and BodyImage Scale. SD was determined on 54.4% of women and 48% of men in our study.The most affected domains were sexual desire (42.2%) and arousal (35.4%); the leastaffected domain was pain (12.9%) in females, while the most affected domains wereerectile function (33.1%) and satisfaction (23.6%); the least affected domain wassexual desire (6.3%) in males. Most of males with erectile dysfunction (ED) had mildand moderate ED (42.6%). Factors like age, education level, obesity, hypertension,menopause, retinopathy, vasculophathy, nephropathy, diabetic foot, HbA1c and LDLlevels, duration of the disease, drugs used by patients determined as predisposingfactors for SD occurrence. All subgroups scores of quality of life were lower infemale patients with SD than patients without SD, all subgroups scores obtainedfrom quality of life Index, except pain, were lower in male patients with SD thanpatients without SD. Depression and self-esteem scores were lower in femalepatients with SD, on the other hand depression and body image scores were lower inmale patients with SD. In conclusion SD affected by both metabolic andpsychosocial factors. Therefore both metabolic and psychosocial factors should betaken in to consideration while evaluating SD in diabetic patients.