Orta ve şiddetli plak tip psoriazisli hastalarda asitretin ve siklosporin kısa dönem tedavilerinin IL-2 ve TNF-? düzeylerine etkileri
The effects of short term acitretin and ciclosporin treatments on IL?2 and TNF-? levels in moderate to severe plaque type psoriasis
- Tez No: 224648
- Danışmanlar: DOÇ. NECMETTİN KIRTAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, Siklosporin, Asitretin, IL?2, TNF, Psoriasis, Ciclosporin, Acitretin, IL?2, TNF
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Psoriazis sık rastlanan, deri ile birlikte eklemleri de etkileyebilen kronik ve tekrarlayıcı karakterde bir hastalıktır. Patogenezi kesin olarak bilinmemekle birlikte; psoriazisin T hücre aracılı keratinosit çoğalmasıyla karakterize otoimmün, inflamatuvar bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Değişik gözlemlerde T hücrelerinin psoriazisdeki patojenik rollerinin kanıtı vardır.Bu çalışma, orta ve şiddetli plak tip psoriazis hastalarında siklosporin ve asitretin tedavilerinin kısa dönem etkinliklerini karşılaştırmak, patogenezde etkili olan Th 1 sitokinlerinden IL?2 ve TNF-? düzeylerinin tedaviyle korelasyonunu belirlemek amacıyla planlanmıştır.Çalışma prospektif, 8 haftalık takip süresi olan, randomize bir klinik çalışma şeklinde yürütüldü. Çalışmaya 18 yaş ve üzerindeki, PASI skoru 10 ve üzeri olan, sistemik hastalığı bulunmayan 46 orta ve şiddetli plak psoriazis hastaları dahil edildi. Çalışmada; siklosporin (n=21), asitretin (n=25) tedavileri alan 2 grup yer aldı. Psoriazisli hastalarda hastalık aktivitesini belirlemek amacıyla hastaların PASI skorları tedavi öncesi ve sonrasında hesaplandı. Hastaların tedavi sonu PASI skorları 8 hafta sonra değerlendirildi. Hastalardan tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere serum IL?2 ve TNF-? düzeylerini belirlemek amacıyla iki kez kan alındı.Her iki tedavi grubuyla da PASI skorlarında anlamlı azalmalar saptanırken, tedavi grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Çalışmamızın sonucunda her iki tedavi yönteminin de IL?2 ve TNF-? düzeylerini 8 haftalık süre içerisinde benzer oranda düşürdüğü görüldü. Tedavi grupları arasında IL?2 değişimleri ile PASI değişimleri arasındaki korelasyon incelendiğinde, her iki tedavi grubunda da IL?2 ve PASI değişimleri arasında anlamlı bir korelasyon saptanamadı. Her iki tedavi grubunda TNF-? ve PASI değişimleri arasındaki korelasyona bakıldığında ise, sadece siklosporin tedavi grubunda anlamlı bir korelasyon saptandı.Çalışmamızın sonuçları doğrultusunda, TNF-? ve IL?2 düzeylerinin hastalık aktivitesini ve tedaviye yanıtı değerlendirmede yardımcı olabileceğini ve her iki tedavinin de kısa dönemde etkili olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a commonly observed, chronic and characterized by reccurency disorder which affects the skin and joints. Pathogenesis of prosiasis is not absolutely known, and it is thought to be an autoimmune and inflamatuar disease, which is characterized by increase in keratinocyte through T cells. Different observations prove the patogenic roles of T cells in psoriasis.This study presents comparison of efficiency of short term ciclosporin and acitretin treatments in moderate to severe plaque type psoriasis patients, determination of the correlation between the treatment and the levels of IL?2 and TNF-?, which are the cytokins of Th1 influencive in pathogenesis.This study was performed as a prospective, randomized and 8 weeks clinical research. The research covered 46 moderate-severe plaque type psoriasis patients who are18 year and older, whose PASI scores are equal or higher than 10 and with no systemic disease. The study was grouped into two treatments as ciclosporin (n=21) and acitretin (n=25). In order to determine the disease activity in psoriasis patients, PASI scores were computed before and after treatment. The PASI scores of the patients were evaluated 8 weeks later. Blood specimens were taken from the patients, two times as before and after the treatment, in order to determine the IL?2 and TNF-? levels.Significant decrease in PASI scores was observed in both treatment groups during the 8 week treatment, however, no statistically significant difference was observed between the two treatment groups. At the end of this study, both treatment methods were observed to decrease the IL?2 and TNF-? levels in similar rates, in 8-week time period. As the variaitons of IL?2 and PASI values in the treatment groups were analyzed, no significant correlation was observed between variations of IL?2 and PASI values in the two treatment groups. On the other hand, as the variation of TNF-? and PASI values in both the treatment groups were observed, significant correlation was determined only in variations of TNF-? and PASI values in ciclosporin treatment group.As parallel to results of our study, we believe that knowing the levels of IL-2 and TNF-? can be helpful while evaluating the activity of the disease and respond to the treatment, and also that both the treatments are affective in short term.