Yenidoğan indirekt hiperbilirubinemili hastalarda işitmenin değerlendirilmesi
Hearing assessment on neonatal patients with indirect hyperbilirubinemia
  1. Tez No: 224647
  2. Yazar: BAKİ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İMRAN ŞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Hearing Loss, Neonatal, Indirect Hyperbilirubinemia, Hearing Screening, Cochlear Function
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç; Yenidoğan indirekt hiperbilirubinemili hastalarda erken dönemde değişik bilirubin düzeylerinin, işitme kaybını nasıl etkilediğini araştırmak.Yöntem ve Gereçler; Temmuz 2007 ile Temmuz 2008 tarihleri arasında 89 ( 54 E, 35 K ) indirekt hiperbilirubinemili (10.24-46.65 mg/dl ortalama 25.6 mg/dl) bebek, çalışma grubundan 32 ( 17 E, 15 K )sağlıklı bebek kontrol grubundan olmak üzere toplam 121 bebek çalışmaya dahil edildi. Yedi çalışma grubu (Grup I-VII) sırası ile bilirubin seviyeleri 19.9 mg/dl ve altında, 20.0-29.9 mg/dl; 30 mg/dl ve üzerinde, 10.95-38.08 mg/dl ve premature, 20.01-38.08 mg/dl ve exchance yapılmamış, 24.7-46.65 mg/dl ve exchance yapılmış ve kontrol grubu olmak üzere toplam yedi grup oluşturuldu. Her bebek 0-12 aylık dönem içerisinde en az 3 defa işitme testleri yönünden kontrole tabii tutulmuştur. İlk kontrol, hasta hastanede kuvezde ve fizyolojik bilirubin seviyesi (12,9 mg/dl)üzerinde iken, timpanogram, stapes refleksi ve otoakustik emisyon testleri ve nörolojik muayeneleri yapıldı. İki ve üçüncü kontroller polikliniğimizde, timpanogram, stapes refleksi, otoakustik emisyon testi uygulandı. Bu testlerde işitme kaybı tespit edilen olgulara işitsel beyinsapı cevapları ve serbest saha davranışsal eşik tespiti işitme testleri yapıldı.Bulgular; Bütün çalışma gruplarında Tip A Timpanogram elde edildi. Stapes refleks analizlerinde Grup I-VI'daki olguların sırasıyla, 1, 6, 3, 1, 4, 7 bebekte refleks tespit edilemedi. Otoakustik emisyon analizinde Grup I-VI'daki olguların sırasıyla, 2, 8, 7, 2, 5, 11 bebekte koklear cevap tespit edilmedi. İşitsel beyin sapı cevap analizlerindeGrup I-VI'daki olguların sırasıyla, 1, 4, 1, 1, 3, 2 bebekte V.dalga tespit edilmedi. Bütün bu elektrofizyolojik testler sonucu işitme eşiğinin düşük olduğu düşünülen 6 hastaya yapılan serbest saha davranışsal eşik testi sonrası 5 hastada normal eşik saptanırken, 1 hastada çok ileri derecede sensorinöral işitme kaybı tespit edildi. Bütün çalışma grupları arasında işitme kaybı yönünden anlamlı fark bulunmadı.Stapes refleksi, sağ ve sol kulakta 80 dB HL'da ipsi ve kontra stapes refleksleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı fark olmasına karşın (sırasıyla P=0.04; P=0.01), 90 ve 100 dB HL'da anlamlı fark yoktu (p>0.05). Otoakustik emisyon cevaplar her iki kulakta 1000 ve 1500 Hz frekanslarında kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı olarak azalmasına karşın (p=0.01; p=0.03) 2000, 3000 ve 4000 Hz frekanslarında pozitif otoakustik cevaplarda anlamlı fark yoktu. İşitsel beyinsapı cevapları sağ ve sol kulakta I, III, V. dalga formasyonlarında latens ve amplitüdlerdeki değişiklikler açısından çalışma gruplarıyla kontrol grubu arasında anlamlı fark yoktu (sırasıyla p=0.61; p=0.13).Grup II-VI'da (bilirubin seviyeleri 20 mg/dl üzerinde), Grup I'e (bilirubin seviyesi 20 mg/dl altında) göre otoakustik emisyon cevabı anlamlı olarak alınmadı.Bütün çalışma grupları arasında ve kontrol grubuyla karşılaştırıldığında nörolojik muayene yönünden anlamlı olarak fark saptanmadı.Sonuçlar; Uzun süre indirekt hiperbilirubinemiye maruz kalan bebeklerde özellikle 20 mg/dl üzerindeki değerlerde riskli olup, koklear ve işitsel fonksiyonların etkilenebileceği görüldü. Doğum sonrası bilirubin ensefalopatinin olası komplikasyonlardan olan işitme kaybının erken tanısı için yakın takibi gerekmektedir.Anahtar kelimeler; İşitme kaybı, Yenidoğan, İndirekt hiperbilirubinemi, işitme taraması, Koklear Fonksiyon.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to investigate how the various bilirubin levels on patients with neonatal indirect hyperbilirubinemia affect the hearing loss in early periods.Materials and Methods : The study was conducted between July 2007 and July 2008 with 121 infants in total, which included 89 (54 male and 35 female) infants with indirect hyperbilirubinemia (10.24-46.65 mg/dl, mean: 25.6 mg/dl) and 32 healthy ones (17 male and 15 female). Seven working groups (Group I-VII) were formed in accordance with their bilirubin levels, which were 19.9 mg/dl and below, 20.0-29.9 mg/dl, 30 mg/dl and over, 10.95-38.08 mg/dl and premature, 20.01-38.08 mg/dl and with no exchange transfusion, 24.7-46.65 mg/dl and with exchange transfusion and control group, respectively. Each infant was controlled in terms of hearing test at least 3 times within 0-12 months period. The first control where the patient was in incubator and over physiological bilirubin level (12,9 mg/dl), tympanogram, stapes reflex, otoacoustic emission test and neurological examinations were performed. The second and the third controls were made in our polyclinic and tympanogram, stapes reflex, otoacoustic emission test was performed. The auditory brainstem responses and free area behavioral threshold hearing testings were performed on the cases which were found to have hearing loss by those tests.Results: Type A Tympanogram was observed on all the working groups. During the stapes reflex analysis, reflex could not be found on 1, 6, 3, 1, 4, 7 infants through the cases in the Group I-VI respectively. Cochlear response was not observed on 2, 8, 7, 2, 5, 11 infants respectively during the otoacoustic emission analysis. And V wave was not found on 1, 4, 1, 1, 3, 2 infants in the auditory brainstem response analysis. Following all these electrophysiological tests, free area behavioral threshold testings was performed on 6 patients whose auditory threshold were thought ?to be low. As a consequence, normal threshold was found on 5 patients while extremely sensorineural hearing loss was found on 1 patient. No significant difference was observed among all working groups in terms of hearing loss. Although there was significant difference when stapes reflex, ipsi on right and left ear at 80 dB HL was compared with control group (p=0.04, p=0.01 respectively), no significant difference was found at 90 and 100 Db HL (p>0.05). Although otoacoustic emission responses decreased significantly at 1000 and 1500 Hz for each of the ears in comparison with control group (p=0.01; p=0.03), there was no significant difference for positive otoacoustic responses at 2000, 3000 and 4000 Hz frequencies. In terms of the changes on latens and amplitudes, there was no significant difference between working groups and control group at I, III, V wave formations in auditory brainstem response test for right and left ear (p=0.61, p=0.13, respectively). The otoacoustic emission response in Group II-VI was not observed to be significant (bilirubin levels are over 20 mg/dl) as compared with Group I (bilirubin level is under 20 mg/dl). No significant difference was found in terms of neurologic examination when compared among working groups and with control group.Conclusions: For the infants exposed to indirect hyperbilirubinemia for a long time, cochlear and auditory functions were observed to be affected at the values over 20 mg/dl which were risky. Hearing loss, which is one of the probable complications of postnatal bilirubin encephalopathy, is required to be followed up closely for early diagnosis.