Çocuklarda evde biofeedback yöntemiyle uygulanan üroterapinin disfonksiyonel işemeye etkisinin incelenmesi
The effects of urotherapy with home biofeedback training on dysfunctional voiding in children
- Tez No: 224706
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMET EŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Cerrahisi, Nursing, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Evde biofeedback, üroterapi, disfonksiyonel iseme, ürodinami, Home biofeedback, urotherapy, dysfunctional voiding, urodynamics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu arastırma, çocuklarda evde biofeedback yöntemi ile uygulanan üroterapinin disfonksiyonel isemeye etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıs randomize kontrollü deneysel bir çalısmadır. Arastırma, Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı'nda, Kasım 2006-Temmuz 2007 tarihleri arasında yapılmıstır. Arastırmanın örneklemini; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı'nda klinik ve ürodinamik degerlendirme sonrasında disfonksiyonel iseme tanısı konmus, örneklem seçim kriterlerine uyan ve rastgele seçilen 15 çocuk (uygulama grubu 8, kontrol grubu 7 çocuk) olusturmustur. Arastırma kapsamına alınan çocuklar hastanede bes gün süre ile biofeedback egitimi almıslardır. Uygulama grubuna evde uygulamak üzere biofeedback cihazı verilmis, kontrol grubuna verilmemistir. Arastırmanın yapılabilmesi için E.Ü. Hemsirelik Yüksekokulu Bilimsel Etik Kurulu'ndan ve arastırmanın yürütüldügü kurumdan ve çocukların ebeveynlerinden yazılı izin alınmıstır. Verilerin toplanmasında; Hasta Tanıtım Formu, inkontinans Formu, Hasta izlem Formu-1, Hasta izlem Formu-2, Hasta izlem Formu-3 ve Ürodinami Formu kullanılmıstır. Veri analizi SPSS 11.0 paket programında Mann- Whitney U, Wilcoxon, Fisher ki kare testleri kullanılarak yapılmıstır. Arastırma kapsamına alınan uygulama grubundaki çocukların ortalama yası 10.5 ± 3.25 ve kontrol grubundaki çocukların ortalama yası 12.0 ± 4.24'dür. Uygulama ve kontrol gruplarının üroterapi öncesi ve sonrası flow egrileri, EMG aktiviteleri, iseme akım hızları ortalamaları, iseme sonrası artık idrar miktarı oranı ortalamaları, ürodinami bulguları ve İYE geçirme oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıstır (p>0.05). Uygulama grubunun üroterapi öncesi ve sonrası flowmetri degerleri karsılastırıldıgında bu gruptaki iseme akım hızı üroterapi sonrasında istatistiksel olarak anlamlı artıs göstermistir (p0.05). Kontrol grubunun flow bulguları (iseme akım hızları ortalamaları, iseme sonrası artık idrar miktarı oranı ortalamaları, flow egrileri, EMG aktiviteleri) ile ürodinami bulguları (iseme sonrası artık idrar miktarı oranı ortalamaları, flow egrileri, EMG aktiviteleri, iseme basınçları ortalamaları) ve inkontinans puan ortalamaları üroterapi öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı fark yaratmamıstır (p>0.05). Arastırma sonuçlarımız her iki yöntemin disfonksiyonel isemeye etkisinin benzer oldugunu göstermektedir. Bu sonuç evde biofeedback yöntemi ile yapılan üroterapinin diger tedavilere alternatif olabilecegini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This randomized and controlled study was conducted to investigate the effects of biofeedback training at home on dysfunctional voiding in children. The study was carried out between November 2006 and July 2007 at the Pediatric Urology Division - Pediatric Surgery Department, Ege University. After clinical and urodynamic evaluation at Ege University Pediatric Surgery Department Pediatric Urology Division, 15 children were randomized chosen from the patients diagnosed with dysfunctional voiding (control group n=7, biofeedback device group n=8). All of the 15 patients met the study criteria. The children first took part at a biofeedback training for 5 days. The application group get a biofeedback device for home training. The control group didn?t get a biofeedback device for home training. Approval from the ethic commissions of Ege University School of Nursing and Medical faculty and a written consent of the children?s parents were given. Data were collected using patients form, incontinence form, observation form-1, observation form-2, observation form-3 and the urodynamics form. Statistical analyses were made by Mann Whitney U, Wilcoxon and Fisher ki square tests using SPSS 11.0. The biofeedback device group and the control group were respectively 10,5 ± 3.25 and 12.0 ± 4.24 years old. There were no statistically significant differences in the flow curves, EMG activities, average flow rates, post-void residues, the urodynamic findings and the urinary tract infection scores between both groups (p>0.05). As for the flowmetry scores of the biofeedback device group, the flow rate showed a statistically significant increase after urotherapy (p0.05). The flow findings (average flow rates, post-void residue averages, flow curves, EMG activities) and the urodynamic findings (average flow rates, post-void residue averages, flow curves, EMG activities) of the control group failed do show statistically significance between the pre-urotherapy and post-urotherapy measures, too (p>0.05). The results of this study indicate that both groups have a similar effect on dysfunctional voiding. This makes the home biofeedback training method an alternative to the other treatment methods.