Sivas'ta altı yaşın altındaki çocuklarda evde sigara dumanına maruz kalma durumu
Status of exposure to second-hand smoke at home in children under six years of age an example from Sivas province
  1. Tez No: 460047
  2. Yazar: BURCU KUMTEPE KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULHATTİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: duman maruziyeti, evde sigara, tütün, çocuklarda sigara, Smoke exposure, smoke at home, tobacco, smoke in children
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Sigara ve diğer tütün ürünlerinin; kanser, kalp-damar ve solunum sistemi hastalıkları başta olmak üzere pek çok sağlık sorunlarına yol açtığı veya bu sorunların ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı bilinmektedir. Ne yazık ki; yapılan eğitimler ve yasal düzenlemelere rağmen, sigara içenlerin oranı halen endişe verici düzeylerdedir. Sigara içenlerin; ev ortamında sigara içmeyi sürdürüyor olmaları, duman maruziyeti konusunda endişeleri daha da arttırmaktadır. Bu çalışmada; Sivas'ta 6 yaş altındaki çocuklarda, evde sigara dumanına maruz kalma durumunu, ülkemizde tütün karşıtı kanununun sigara kullanıcı davranışlarına etkilerini, çocuklarda meydana gelen hastalıkların sigara maruziyeti ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Bu çalışma, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatri Anabilim Dalı'na başvuran, 6 yaşın altındaki çocukların ailelerine yüz yüze anket soruları sorularak yapılan tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Görüşmeye 164'ü bayan olmak üzere toplam 207 kişi katıldı. Görüşmeye katılanlar ve eşleri çoğunlukla lise mezunuydu. Görüşmeye katılanlar ve eşlerinin çoğu bir işte çalışmıyordu. Ailede, çoğunlukla kronik hastalık öyküsü yoktu. Çalışmaya dahil edilen çocukların 36'sında kronik hastalık saptandı. Çalışmamızdaki çocukların geneli son bir ayda hasta olmuştu. Ebeveynler çoğunlukla; 6-10 yıl arasında ve günlük 6-10 adet sigara içmekteydi. Çocuk doğmadan önce ve sonra sigara içme durumu karşılaştırıldığında; çocuk doğduktan sonra sigara içme oranının azaldığı görüldü. Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun'dan (TÜZÖKHK) önce evde sigara içme durumu ile sonra evde sigara içme durumu karşılaştırıldığında; farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu. TÜZÖKHK öncesi ve sonrası işte sigara içme durumu karşılaştırıldığında; farklılık istatistiksel olarak anlamsız bulundu.
Özet (Çeviri)
It is known that tobacco and its products cause and facilitate lots of health problems, mainly cancer, cardiovascular system and respiratory system diseases. Unfortunately; despite activities like educations and legal regulations, the proportion of smokers is still worrying. The fact that smokers continue to smoke in the home environment increases the concern about exposure to the smoke. In this study; we aimed to investigate the effects of exposure to cigarette smoke at home, the effects of anti-tobacco law on cigarette user behaviors in our country, and the relation of illnesses and exposure to smoking in children under six years old. This study is a descriptive study conducted by asking questionnaires to the families of children under the age of six who was admitted to Clinic of Pediatric in Cumhuriyet University Hospital. A total of 207 people, of whom 164 were women attended to our study. Participants and their partners are mostly high school graduates. Participants and their partners in the interview are almost unemployers. Families usually has not history of chronic disease. It was found that 36 of children who participated in the study had chronic diseases. The children in our study were generally sick in the last month. Parents are mostly; smoke 6-10 cigarettes per day for 6-10 years. When comparing smoking status before and after a baby birth in families; it was seen that after a baby birth, the rate of smoking decreased. When comparing the prevalence of smoking at home before and after the antitobacco Law Nb. 4207, difference was found to be significant statistically. When comparing smoking status before and after the antitobacco Law Nb. 4207, difference was found to be insignificant statistically.