Bilateral internal mammarian ve karotis arterlerin dupleks doppler ultrasonografi ve sol internal mammarian arterin doppler ve intraoperatif çap ve debi parametrelerinin karşılaştırılması
Duplex doppler ultrasound of bilateral internal mammarian and carotid arteries and comparison of diameter and volume values that gathered by preoperative doppler ultrasound and during intraoperative evaluation of left internal mammarian artery
  1. Tez No: 224727
  2. Yazar: SALİH KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SIĞIRCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Renkli Dupleks Doppler Sonografi-internal mammarian arter-karotid arter, Color Duplex Doppler Ultrasonography- Internal mammarian artery- Carotid artery
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmamızda, bugün koroner arter bypass grefti (KABG) için ideale en yakın damar olan sağ ve sol internal mammarian arterlerin (İMA) preoperatif renkli Doppler ultrasonografi (RDU) ile değerlendirmesi, sol İMA'in preoperatif RDU ve intraoperatif parametrelerinin karşılaştırmasının yanısıra aynı taraf İMA, ana (CCA) ve internal karotid arter (İCA) RDU parametrelerinin korelasyonunu yapmayı amaçladık.Çalışmaya katılan hastaların 49'u erkek, 17'si kadındı. Hastaların yaşları 40 ile 77 arasında olup yaş ortalaması 60.72 ±10,64'dür. Bilateral İMA'lar, 5-6. interkostal aralıklardan RDU ile çap, debi, end diastolik hız (EDH), pik sistolik hız (PSH) ve rezistif indeks (RI) parametreleri açısından değerlendirildi. Karotid arterler, PSH, EDH, RI ve intima kalınlıkları parametreleriyle değerlendirildi.İstatistiksel olarak sağ ve sol İMA'ler arasında, sol İMA'in preoperatif ve intraoperatif debi ve çap verileri arasında anlamlı farklar bulundu. Aynı taraf İMA, CCA ve İCA'ler arasında, CCA ve İCA'lerin parametreleri korele olmakla birlikte İMA ile CCA ve İCA arasında, sağ İMA RI ile CCA ve İCA RI'leri arasındaki korelasyon haricinde bağlantı saptanmadı.Çalışmamızda, İMA ile elde ettiğimiz verilerin KABG öncesi hasta seçimine katkı sağlayacağını, İMA değerlendirmesinde CCA ve İCA ile ilgili parametrelerin etkisinin olmadığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate bilateral internal mammarian arteries (IMA) by color Doppler US (CDUS) that is the ideal vascular greft for coronary artery bypass surgery (CABS), to make correlations between IMA, common (CCA) and internal carotid arteries? (ICA) parameters and to compare preoperative left IMA CDUS and intraoperative diameter and volume values.49 men and 17 women whom ages range between 40 and 77 (mean 60,72±10,64) were placed in this study. Bilateral IMA were evaluated by CDUS for diameter, volume, end diastolic velocity (EDV), peak systolic velocity (PSV) and resistive index (RI) from 5 or 6 intercostal areas. Carotid arteries were revealed for PSV, EDV, RI and thickness of intima-media by CDUS.Statistically significant differences were found between left and right IMA and between preoperative and intraoperative diameter and volume values of left IMA. There were positive correlations between RI values of right IMA, CCA and ICA.It was considered as the findings that gathered in this study before CABS are helpful to choose and decide the most appropriate IMA. It appears that the parameters related with CCA and ICA are not effective during the evaluation of IMA.