Koroner bypass operasyonu yapılan diyabetik hastalarda left internal mammarian arter greftlerinin preoperatif doppler USG ve intraoperatif ölçümlerle değerlendirilmesi
Imagining of internal mammarian artery by preoperative doppler ultrasound and intraoperative measurements of lima in diabetic patients
- Tez No: 243016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BERAT CİHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Renkli doppler ultrasonografi-internal mammarian arter-diabetes mellitus, Color Doppler Ultrasonography- Internal mammarian artery- Diabetes mellitus
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çalışmamızda, bugün koroner arter bypass grefti (KABG) için ideale en yakın damar olan sağ ve sol internal mammarian arterlerin (İMA) preoperatif renkli Doppler ultrasonografi (RDU) ile değerlendirmesi, sol İMA'in preoperatif RDU ve intraoperatif parametrelerinin karşılaştırmasının yanısıra CABG operasyonu yapılan diyabetes mellitus ( DM )'lu hastaların LİMA'ları ile diyabetik olmayan hastaların LİMA'larını karşılaştırmayı amaçladık.Çalışmaya katılan hastaların 61'i erkek, 23'ü kadındı. Hastaların yaşları 40 ile 75 arasında olup yaş ortalaması diyabetik hasta grubunda ( grup 1 ) 61.8 ±10,2 iken diyabetik olmayan hasta grubunda ( grup 2 ) 60,2±12,7 idi. Bilateral İMA'lar, 5-6. interkostal aralıklardan RDU ile çap, debi, end diastolik hız (EDH), pik sistolik hız (PSH) ve rezistif indeks (RI) parametreleri açısından değerlendirildi. Ameliyat sırasında çıkarılan sol İMA ( LİMA )'ların debisi 1 dakika kanıtlamak suretiyle; çapı ise bir prop yardımıyla ölçüldü.İstatistiksel olarak sağ ve sol İMA'ler arasında, sol İMA'in preoperatif ve intraoperatif debi ve çap verileri arasında anlamlı farklar bulundu. Diyabetik hastalar ile normal hastalar karşılaştırıldığında, doppler ile ölçülen diyastolik tansiyon ve LİMA sistolik hızları ile ameliyat sırasında ölçülen diyastolik tansiyon değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı.Diyabetik olmayan hasta grubunda preoperatif RDU değerlendirmesinde 3 (% 5,1) hastanın LİMA akımları monofazik çıktı. Bu hastaların ameliyat sırasında çıkarılan LİMA greftleri akım paterni zayıf ve damar yapısı ince olduğu için kullanılmadı.Çalışmamızda, İMA ile elde ettiğimiz verilerin KABG öncesi hasta seçimine katkı sağlayacağını, diyabetin İMA üzerinde kayda değer olumsuz etkileri olmadığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate bilateral internal mammarian arteries (IMA) by color Doppler US (CDUS) that is the ideal vascular greft for coronary artery bypass grafting (CABG), to compare preoperative left IMA CDUS and intraoperative diameter and volume values and to compare LIMA diameters and volume values in diabetics to nondiabetics patients undergoing CABG.61 men and 23 women whom ages range between 40 and 75 were placed in this study. The mean age at diabetic patient group was 61,8±10,2 while at nondiabetic group was 60,2±12,7. Bilateral IMA were evaluated by CDUS for diameter, volume, end diastolic velocity (EDV), peak systolic velocity (PSV) and resistive index (RI) from 5th or 6th intercostal areas. In operation room, after harvesting IMA grafts the volume measured by 1 minute bleeding volume value was measured by collecting in to volumetric cups. And also the diameter of IMA was measured with coronary probes.Statistically significant differences were found between left and right IMA and preoperative and intraoperative diameter and volume values of left IMA.When we compare diabetic patients to nondiabetic patients the diastolic tension and LIMA sistolic velocity measured by doppler US and intraoperative measurements of diastolic tention were statically significant diffrerent in group 1 and group 2.In nondiabetic patients, by using preoperative CDUS, we found 3 monofazic flows ( %5,1 ). At that patients, harvested LIMA graft paterns were weak and vessel structures were thin, as a result they weren?t used as a graft for coronary bypass.In our study, we believe that, data we gathered by doppler of IMA may help graft selection. Also we believe that diabetes does not have an important negative effects on IMA.