Temporomandibular rahatsızlıkların bulgu ve belirtileri konusunda diş hekimlerinin farkındalığı
Temporomandibular dissorder signs and symptoms and dental practitioners awareness
  1. Tez No: 224744
  2. Yazar: SİBEL DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibüler rahatsızlıklar, bulgu, belirti, diş hekimi, Temporomandibular Dissorders, sign, symptom, dental practitioner
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine genel dental tedavi icin başvuran hastalarda, Temporomandibular Rahatsızlık bulgu ve belirtilerinin yaygınığını ve bu konuda diş hekimlerinin farkındalığını araştırmaktır.Materyal ve metod: Yeditepe Üniversitesi Diş Hastanesi Oral Diagnoz departmanında uygulanan genel sistemik ve dental muayeneden sonra, bu fakülteye dental tedavi amacıyla başvuran, rastgele seçilmiş olan 300 hasta, Temporomandibüler rahatsızlıkların erken tanısının konulabilmesini sağlayacak belirtilerin bulunup bulunmadığının saptanması amacıyla diş hekimi tarafından 5 dakika sürecek çok genel muayeneye tabi tutulmuştur. Muayene Amerikan Orofasyel Ağrı Akademisinin belirlediği muayene standartlarına uygun olarak, anamnestik sorular ve klinik muayene bölümlerınden oluşturulmuş ve uygulanmıştır. Anamnestik soruların, Temporomandibüler rahatsızlıklar ile ilgili hasta şikayetlerinin en sık görülen belirtilerine yönelik olmasına dikkat edilmiştir. Klinik muayenede mandibüler hareketler incelenmiş, çiğneme kasları palpasyonu, temporomandibüler eklemlerin preauriküler bölge palpasyonu ve eksternal meatustan palpasyonu uygulanmıştır. Bulgular, Oral Diagnoz departmanında uygulanmış olan genel dental muayene bulgularıyla karşılaştırılmıştır.Bulgular:Hastalarda uygulanan TMR muayenesi sonucu elde edilen verilere göre, en sık rastlanan TMR belirtisinin, TME sesi olduğu tespit edilmiştir. Nadir rastlanan belirtiler ağız açmada zorluk ve çene kilitlenmesi olmuştur. Sık rastlanan TMR bulguları , ağız açmada `S'tipi deviasyon ile TME sesi, en nadir rastlana bulgu ise ağız açmada kısıtlılık bulgusu olmuştur. Çiğneme kaslarında ve TME'lerde palpasyonda ağrı bulguları ile `S tipi' deviasyon bulgusuna, kadınlarda daha sık rastlanmış ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. İncelenen toplulukta en az bir TMR bulgusuna rastlanma oranı %89, en az bir TMR belirtisine rastlanma oranı ise %43 olarak tespit edilmiştir.Çalışma grubu hastalarının, Diş Hastanesi İşletim Sistemi'nde yer alan ilk Dental Muayene kayıtlarındaki Anamnez bilgileri ve Klinik Muayene bilgileri incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda, hastaların %2'sinin anamnez bilgilerinde TMR veya parafonksiyon ile ilgili şikayette bulundukları ve saadece bu kişilerin teshis kayıtlarında TMR bulgu ve belirtilerine dair bilginin yer aldığı tespit edilmiştir.Sonuç: TMR bulgu ve belirtilerinin semptomatik ve asemptomatik hastalarda yaygınlığına dair veriler, rutin dental muayene prosedürlerinin gözden geçirilmesi gereğini ve genel dental muayenede, TME ve çiğneme sisteminin de kısa genel muayenesinin yer almasının gerekliliğini ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the prevalence of signs and symptoms of TMD in dental patients attending Yeditepe University Dental Hospital trough a simple 5 minute diagnostic procedure and also determine awareness of dental practitioner regarding TMD signs and symptoms.Study Design: After the general scanning done in Oral Diagnosis Department, 300 patients attending Yeditepe University Dental Hospital were examined trough 5 minute diagnostic TMD exam. The exam was performed according to AAOP guidelines for general screening for TMD and included anamnestic questions and brief clinical examination of patients. Anamnestic questions regarding the most important symptoms of TMD were used. All study participants were clinically examined including observation of mandibular movement, digital palpation of masticatory muscles, palpation over the preauricular TMJ area and palpation from external auditory meatus. Findings were compared with the general dental scanning findings done by Oral Diagnosis Department.Results:Anamnestic data demonstrated that the joint sounds was the symptom, most frequently reported. Severe TMJ disfunction and restricted movement were infrequent complaints. Clinical data showed that the commonest clinical findings were joint souns and ?S `type?deviation during opening, while restricted range of motion was the most rare finding. Women indicated a statistically higher prevalence of ?S?type?deviation during opening, TMJ pain on palpation and masticatory muscle pain on palpation. %43 of subjects exhibited at least one of subjective TMD symptoms, and %89 were found to exhibit at least one of clinical TMD signs. General dental scanning records showed that TMD signs and symptoms were noted in just % 2 of subjects who actually presented with TMD or parafunction complaints.Conclusion: Findings of high prevalence of signs and symptoms of TMD in symptomatic and asymptomatic patients, urge the need to review certaign routine diagnostic procedures. A comprehensive dental examination should include at least a short screening evaluation of TMJ and surrounding area