Bruksizmin temporomandibular eklem rahatsızlıkları bulgularına etkisinin polisomnografik olarak incelenmesi
Analyzing the effect of bruxism on symptoms of temporomandibular disorders with polisomnography
- Tez No: 288964
- Danışmanlar: PROF. DR. KORAY ORAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bruksizm, temporomandibular rahatsızlıklar, polisomnografi, miyofasiyal ağrı, çiğneme kas aktivitesi, Bruxism, temporomandibular disorders, polisomnography, myofacial pain, masticatory muscle activity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çalışmamızın amacı bruksizmin, TMR bulgu ve belirtileri üzerine etkisini incelemektir. Ayrıca anket soruları ve klinik muayene ile tespit edilen bruksizmi olan ve olmayan bireylerin, polisomnografik inceleme ile güncel bruksizm aktivitesinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyalini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi'ne çeşitli şikayetlerle başvuran 29 bruksizmi olan ve 21 bruksizmi olmayan (kontrol grubu) toplam 50 birey oluşturmaktadır. Bruksizmin klinik incelemesinde diş aşınmaları, dil ve yanakta görülen izler ve masseter kas hipertrofisi; TMR bulgularında ise deviyasyon, defleksiyon, çiğneme kas ağrıları, eklem sesi ve eklem ağrısı klinik muayene ile değerlendirilmiştir. Daha sonra tüm bireylerden bir gece boyunca polisomnografik kayıt alınmış ve kayıt sonuçlarına göre; bruksizm epizotları, bruksizm burstleri, gıcırdatma ile görülen bruksizm epizotları ve uyku değişkenleri iki grup arasında karşılaştırılmıştır. Bruksizmin, bilateral temporal ve masseter kas ağrısını arttırdığı ve bruksizmi olan bireylerde görülen kas ağrısın kontrol grubundaki bireylerde görülen kas ağrısının oranla VAS' a göre değerlendirildiğinde yaklaşık beş kat daha fazla olduğu görülmüştür. Bruksizmi olan bireylerde kontrol grubundaki bireylere oranla beş kat daha fazla deviyasyon olduğu tespit edilmiştir. TME sesi, TME ağrısı ve defleksiyon gibi bulgular bruksizm grubunda daha fazla görülmesine rağmen, bu bulgular açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Polisomnografik değerlendirme sonucunda bruksizm olduğu klinik olarak belirlenen bireylerde bruksizm aktivitesinin kontrol grubuna oranla ileri düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Bu çalışmada, bruksizmin klinik teşhis kriterleri kullanılarak teşhis edilebileceği ve bunun polisomnografik inceleme ile doğrulanabileceği gösterilmiştir. Yıkıcı etkilerinden dolayı diş hekimlerinin ağız içi muayene sırasında bruksizm belirtilerini de dikkatle incelenmesi gerektiği görüşünü savunmaktayız.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to analyze the effects of bruxism on signs and symptoms of temporomandibular disorder (TMD). Also current bruxism activity of people who have and do not have bruxism was assessed by polisomnographic inspection carried out on people ascertained by survey and clinical examination. The sample of this study consisted of 50 individuals, 29 people who have bruxism and 21 who do not have (control sample), which applied to Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medicine Department of Neurology Sleeping Disorder Center. In clinical examination of bruxism abrasion of teeth, impression on tongue and inner cheek, masseter muscle hypertrophy were observed. TMD analysis together with clinical examination revealed deviation, deflection, masticatory muscle pain, joint sounds and joint pain. Afterwards all individuals were subjected to polisomnography for a night and according to polisomnography results bruxism episodes, bruxism bursts, bruxism episodes with teeth grinding and sleeping variables were compared between the two groups. This comparison showed that bruxism causes an increase in bilateral temporal and masseter muscle pain. It was also demonstrated that muscle pain and deviation in individuals with bruxism were 5 times higher than that of individuals in the control sample according to VAS. Although TMJ sounds, TMJ pain and deflection were observed more frequently in individuals with bruxism there was no statistically significant difference between the two groups. After polisomnographic analyses individuals who are clinically detected to have bruxism were observed to have higher bruxism activity than that of the control sample. In this study it was demonstrated that bruxism can be detected by clinical diagnosis criteria and can be confirmed by polisomnographic analyses. We suggest that during intra-oral examination dentists should carefully examine bruxism symptoms due to its destructive effects.