Kadınların tutukevinde bulunmalarının genital hijyen uygulamalarına etkisi
The effects of being in prison on womens genital hygiene practical
- Tez No: 224749
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİYE KARAÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ebelik ve hemşirelik yaklaşımları, genital enfeksiyon, genital hijyen kadın sağlığı, tutuklu olma, Midwifery and nursing approaches, genital infection, genital hygiene, women?s health, detainment
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Araştırma kadınların tutukevinde bulunmalarının genital hijyen uygulamalarına etkisini incelemek amacı ile analitik olarak yapılmıştır. Araştırma 05.10.2007-02.02.2008 tarihleri arasında Bursa E - Tipi Kapalı ? Açık Cezaevi İnfaz Kurumunda kalan 50, Bursa 2 No' lu Ana Çocuk Sağlığı-Aile Planlaması merkezi ve Hürriyet sağlık ocağı bölgesinde oturan 50 kadın ile yürütülmüştür. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan soru formu ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, t testi ve ki-kare testi kullanılmıştır.Tutukevinde kalan kadınların yaş ortalaması 31,80 9,53, bulunmayanların ise 31,88 9,44 yıl olduğu, %50,0'nın evli, %80,0'nın çekirdek ailede yaşadığı, %34,0'nın ilkokul mezunu ve %52,0'nın orta gelire sahip olduğu belirlenmiştir.Araştırmada tutukevinde kalan ve bulunmayanların istatistiksel olarak benzer bir şekilde genital bölgelerini hastalık yönünden izledikleri (sırayla %50,0, %54,0), genital hijyen konusunda bilgi aldıkları (sırayla %52,0, %60,0), büyük kısmının beyaz renkte (sırayla: %56,0, %60,0), ve pamuklu (sırayla %72,0, %86,0) iç çamaşırı kullandıkları ve az bir kısmının (%24,0) genital bölgesini doğru olarak temizledikleri saptanmıştır.Tutukevinde kalan kadınlar, bulunmayanlara göre daha fazla oranda normal vajinal akıntının özelliğini bildikleri (sırayla %28,0, %10,0), son bir ayda içinde anormal vajinal akıntı yaşadıkları (sırayla %58,0, %30,0), iç çamaşırlarını elde yıkadıkları (sırayla %90,0, %6,0), genital bölgeyi kurulama şeklini yanlış yaptıkları (sırayla %84,4, %60,9), menstruasyon döneminde yetersiz sıklıkta duş yaptıkları (sırayla %78,5, %83,0) belirlenmiştir.Araştırmanın sonuçları doğrultusunda; tutukevinde kalan kadınların genital hijyen uygulamalarını geliştirebilmek için kadınlara tutukevi sağlık personeli çalışanları, birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan ebe ve hemşirelerle eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermeleri, araştırmacılara çalışmanın farklı örneklem grupları ile tekrar edilmesi önerilebilinir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted analytically to investigate the effect of detention on female genital hygiene practices and was carried out between 05.10.2007-02.02.2008 on 50 female prisoners in E-Type Closed ? Open Detention Execution Facility in Bursa and 50 women residing in the quarter where the Center for Maternal and Infant Health-Family Planning Center, number 2 and Hürriyet Public Health Center in Bursa are located. The data were collected through the questionnaire prepared by the researcher as well as face-to-face interviews. Descriptive statistics, t-test and chi-square test were used to evaluate the data.It was determined that the mean age of female prisoners was 31,80 9,53, while the mean age of non-detained women was 31,88 9,44 years; 50,0% of all women were married; 80,0% of them lived in nuclear families; 34,0% were primary school graduates; and 52,0% had middle income.The study revealed that both the detained and non-detained women regularly observed their genital areas for any disease in a statistically similar manner (50,0% and 54,0%, respectively) and received information on genital hygiene (52,0% and 60,0%, respectively); a majority of them used white (56,0% and 60,0%, respectively) and cotton (72,0% and 86,0%, respectively) underclothes; and few of them (24,0%) cleaned their genital areas correctly.The study also revealed that detained women were more informed about the characteristics of normal vaginal discharge when compared to non-detained women (28,0% and 10,0%, respectively); that they had had abnormal vaginal discharge within the last month (58,0% and 30,0%, respectively); that they handwashed their underclothes (90,0% and 6,0%, respectively); that they incorrectly wiped their genital areas (84,4% and 60,9%, respectively); and that their frequency of showering during their menstrual period was insufficient (78,5% and 83,0%, respectively).In the light of the results of the study, it could be suggested that women should be offered training and counseling services by the health personnel of detention houses with midwives and nurses employed in primary healthcare so as to improve the genital hygiene practices among detained women and researchers could repeat the study with different sample groups.