Dirençli epilepsi hastalarında MDR1 gen polimorfizmlerinin araştırılması
MDR1 polymorphisms in childhood drug resistance epilepsy
- Tez No: 224788
- Danışmanlar: PROF.DR. FERDA ÖZKINAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genetics, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dirençli epilepsi, MDR1 geni, P-gp, polimorfiz, Drug resistant epilepsy, MDR1 gene, P-gp, polymorphism
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Epilepsi toplumun %1-2'sini etkileyen en sık nörolojik bozukluklardandır. Epilepsi tedavisinde ilerlemelere ragmen %30'dan fazla hasta ilaçlara dirençlidir. Son yıllarda, kan-beyin bariyerinde ilaç tasıyıcı proteinler arastırılmaktadır. Tasıyıcı proteinlerin genlerdeki polimorfizmler ile dirençli epilepsi arasında iliski saptanan yayınların yanı sıra iliskinin olmadıgını gösteren yayınlar da mevcuttur. laca dirençten sorumlu tutulan en çok ararstırılan gen MDR1 (multidrug resistant protein 1)`dir. Tek bir polimorfizm çalısmalarından çok haplotip çalısmaları ön plandadır. Bu amaçla, MDR1 genindeki en sık polimorfizmler olan C3435T ve G2677AT polimorfizmleri ilaca dirençli epilepsi hastalarında ve kontrol grubunda çalısılmıstır. MDR1 genindeki polimorfizmlerin yanı sıra hastalarda aile öyküsü, tedavi rejimleri degerlendirilmistir. çocukluk yas grubundaki 39 tedaviye dirençli epilepsi hastası, kontrol grubu olarak çalısmaya dahil edilmis 95 saglıklı birey ve epileptik cerrahi uygulanmıs 10 hastaya ait patolojik kesit örneklerinden MDR1 genine ait C3435T ve G2677AT polimorfizmleri PCRRFLP metodu ve Pyrosequencing metodu ile çalısılmıstır. Ayrı ayrı degerlendirildiginde C3435T ve G2677AT polimorfizmleri ve ilaca dirençli epilepsi arasında bir iliski saptanmamıstır. Ayrıca, yapılan haplotip analizi ile belirgin bir iliski saptanmamıstır. Ancak yapılan birlesik genotip degerlendirilmesinde CC3435/GG2677 birlesik genotipinin ilaca dirençli epilepsi hastaları ile kontrol grubu kıyaslandıgında kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmustur. Sonuç olarak MDR1 genine ait 2 adet polimorfizm ile dirençli epilepsi arasında iliski tespit edilememistir. Ancak CC3435/GG2677 birlesik genotipinin ilaca dirençli epilepsi gelisimde koruyucu olarak degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is one of the common neurological disorders affecting 1-2% of population. Despite considerable progress in pharmacotherapy of epilepsy, more than 30% of the patients are resistant to antiepileptic drugs. In recent years, overexpression of multidrug transporters in blood-brain barrier, have frequently been investigated. Although some studies support evidence of an association between the polymorphisms in these genes and the drug resistant epilepsy, there is also some data that indicates there is no association between these two. One of the frequently investigated genes that is found to be responsible for drug resistance in epilepsy is multidrug resistance 1 (MDR1) gene. Instead of single nucleotide polymorphism detection, haplotype analysis of multiple SNPs in the genes involved in drug resistant epilepsy is preferantial. Therefore in this study we aimed to screen the MDR1 gene for the most common polymorphisms C3435T and G2677AT in drug resistant epilepsy patients and control group. Besides analysing these two polymorphisms in MDR1 gene, we also evaluated family histories, treatment regimes and the backgrounds of the patients. Thirty-nine drug resistant epilepsy, 95 control samples and 10 patological speciements from patients who had epileptic surgery were involved in the study. The polymorphism detection was performed by PCR-RFLP and Pyrosequencing. However, we found no associations between C3435T and G2677AT polymorphisms and multidrug resistant epilepsy. Haplotype analysis including these 2 polymorphisms showed no significant association. But compound genotype analysis showed that CC3435/GG2677 compound genotype found to be statistically higher in control group. As a conclusion, when analysed seperately, these 2 MDR1 polymorphisms are considered not to be responsible for the responsiveness to either different or combined antiepileptic drug therapy in our study group. CC3435/GG2677 compound genotype is considered to have a protective role in drug resistant epilepsy.