Kanser hastasına bakım veren aile üyelerinin yaşam kalitesi ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması
The study on the validity and reliability of the scale on the quality of life the family members caring for a cancer patient
  1. Tez No: 224797
  2. Yazar: FİGEN OKÇİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYFER KARADAKOVAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Ailede bakım verenler, Güvenirlik, Geçerlik, Quality of Life, Caregivers In The Family, Reliability, Validity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kanser hastasına bakım veren aile üyelerinin yaşam kalitelerini değerlendirmek için yapılan çalışmada amaç, Ferrell ve Grant tarafından Quality of Life-Family Version ölçeğini dilimize uyarlayarak, güvenirlik ve geçerlik çalışmasını yapmaktır. Metodolojik olarak planlanan araştırmanın verileri Nisan ?Eylül 2006 tarihleri arasında E.Ü. Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji ve Kemikiliği Transplantasyon Hastanesi Erişkin birimine, gelen 218 hasta yakını bireyle yapılmıştır. Ölçeğin dil eşdeğerliliği sağlanmış, uzman görüşleri alınmış, ardından ölçeğin psikometrik (güvenirlik-geçerlik) analizleri yapılmıştır. Kanser Hastasına Bakım Veren Aile Üyelerinin Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin güvenirlik çalışmalarından; test-tekrar test sonucu r= 0.86'dır. Ölçekteki 12, 14, 22, 31, 32, 34. maddelerin korelasyon değerleri 0.20'nin altında olduğundan bu maddelerin ölçekten çıkarılmasına karar verilmiştir. Ölçeğin Cronbach Alpha Katsayısı 0.90 bulunmuştur. Ölçeğin faktör analizinde; dört faktör belirlenmiş, ölçeğin orijinal yapısındaki kavramsal çerçeveye uygunluğu da dikkate alınarak; faktör grupları arasında madde değişimi ve yeni isimlendirmeler yapılmıştır.Yeni oluşan alt boyutlar ?Psikolojik ve manevi (spiritüel) sağlık durumu?, ?Fiziksel sağlık durumu?, ?Tanıya yaklaşım durumu? ve ?Destek ve ekonomik etkilenme durumu? alt boyutlarıdır. Yapı geçerliğinde kullanılan hipotez sınanması yöntemi için, ?Kanser Hastasına Bakım Veren Aile Üyelerinin Yaşam Kalitesi Ölçeği? ile ?Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği?nden elde edilen puanların korelasyonları arasında 0.29 düzeyinde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak; ?Kanser Hastasına Bakım Veren Aile Üyelerinin Yaşam Kalitesi Ölçeği? Türk toplumu için güvenirliği ve geçerliği yüksek bir ölçektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study on the reliability and validity of the scale (Quality of Life ? Family Version) improved by Ferrell and Grant in order to evaluate the life quality of the family members caring for a cancer patient. The research that was methodologically planned was made up of 218 subjects, who came to the close relatives of the patients of cancer at the Tülay Aktaş Hospital of Oncology at Ege University Faculty of Medicine in order to receive chemotherapy at daycare unit. The scale was translated into Turkish and opinions of experts were taken and in accordance with their suggestions. In the reliability study of the Scale?s test-repeat test point was calculated as r= 0.86. When the correlations of the total points of the items in the scale were studied, the correlation values of the 12, 14, 22, 31, 32, 34. items in the scale were below 0.20. It was decided to take these items out of the scale and total scale Cronbach Alpha coefficient was calculated as 0.90. Factor analysis for the the scale was done and four new sub-dimensions were determined as ?Psychological and Spiritual State of Health?, ?Physical State of Health?, ?Approach to the Diagnosis State?, ?The State of Support and Being Influenced Economically?. For the method of testing hypothesis which has been used in the validity of structure, The orijinal scale and `The Support Scale Perceived Multi-Dimensionally?scale betweens correlations of the points as 0.29 in a positive way. As a result, ?Quality of Life The Family Members Caring For A Cancer Patient Scale? is a high reliable and valid scale for Turkish Society.