Amniyosentez uygulanan gebelerin anksiyete düzeylerinin incelenmesi
Assessment of pregnant women anxiety levels who had an amniocentesis
  1. Tez No: 224813
  2. Yazar: SEVGİN EJDER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. AYNUR SARUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Prenatal Tanılama, Anksiyete, Amniyosentez, Amniyosentez Danışmanlığı Mail: [email protected], Prenatal testing, Anxiety, Amniocentesis, Amniocentesis Counseling. Email: [email protected]
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Araştırma, amniyosentez uygulanacak gebelerde anksiyete düzeylerinin amniyosentez öncesi ve amniyosentez sonrası değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde yürütülmüştür. Örneklemi 150 gebe oluşturmuştur. Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen veri toplama formu ile Spielberger'in Durumluluk ve Süreklilik Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde, Independent Sample T Test , Oneway Anova Varyans Analizi, Paired Sample Test kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, gebelerin %50.0'sinde fetal anomali, %36.0'sında ileri maternal yaş olması (IMY), %4.0'ünde ise ilk çocuklarında down sendromu olması nedeniyle amniyosentez yapıldığı belirlenmiştir. Gebelerin %10.0'u amniyosentez yapılma nedenini bilmemektedir. Amniyosentez uygulanan gebelerin amniyosentez öncesi ve sonrası anksiyete düzeyi `orta düzeyde anksiyete' olarak saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, prenatal tanı ünitelerine başvuran çiftlerin yaşadıkları sorunları ve endişeleri azaltacak, aksiyete puan ortalamalarını düşürecek girişimlere, evlilik öncesi danışmanlık, prekonsepsiyon danışmanlığı, prenatal bakım ve aile planlaması servislerinin yaygınlaştırılmasına ve hemşirenin danışmanlık rolünün geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been made for descriptive purposes for the determination anxiety levels of pregnant women before and after amniocentesis.The study has been conducted at the Turkey Health Ministry Agean Maternity and Women Health Hospital. Sample group consisted of 150 pregnant women. The data collection form developed by the researcher and Spielberger?s State- Trait Axiety Inventory (STAI) has been used in the study. Independent Saple T Test, One Way Annova Analysis of Variance, Paired Sample Test have been used for statistical evaluation of the collected data. Based on the findings obtained from the study, the reasons for subjecting pregnant women included within this study to amniocentesis have been established as chromosome anomaly of the newborn (50.0%), advanced maternal age (36.0%), having a child with Down Syndrome (4.0%). The pregnant womens of 10.0% have not known the reasons for studying amniocentesis. Before and after the amniocentesis, the anxiety levels of the pregnant women applied amniocentesis has been determined as `the middle level anxiety?. In parallel with the outcomes from the study, recommendations have been made with regards interventions to reduce the problems and anxieties suffered by spouses applying to prenatal diagnosis units and to decrease their average anxiety scores,counseling to the couples before marriage, preconception counseling, prenatal care and family planing services wide spread and the improvement of nurse?s role as a counselor. Author