Farklı protokoller ile uygulanan hormon replasman tedavisi ve tamoksifenin ovariektomili sıçanlarda kognitif işlevler ve depresyona etkisi
The effects of hormone replacement therapy with different protocols and tamoxifen on the cognitive functions and depression of ovariectomized rats
  1. Tez No: 224827
  2. Yazar: MUSTAFA COŞAN TEREK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LÜTFİYE KANIT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Östrojen, tamoksifen, kognitif islevler
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç : Bu çalısmanın amacı selektif östrojen reseptör modülatörü olarak kullanılan tamoksifen ve farklı protokoller ile uygulanan hormon replasmanı protokollerinin kognitif süreçler ve depresyon üzerine olan etkilerinin arastırılmasıdır. Yöntem : Cerrahi menopoz olusturulmus sıçanlara tamoksifen ve farklı hormon replasmanı protokolleri (progesteron ve östrojen kombinasyonları) verilerek ve uygun kontrol grupları kullanılarak kognitif islevler ve depresif bulgular çalısılmıstır. Depresyon davranısını porsolt zorlu yüzme testi düzenegi kullanarak, kognitif fonksiyonları ise Morris water-maze su tankı düzeneginde çalısılmıs; ayrıca aktif sakınma ve lokomotor aktivite deneyleri uygulanmıstır. Bulgular : Aktif sakınmada ovariektomili sıçanların ögrenmeleri bozulurken hormon replasmanı ya da tamoksifen uygulanan grupların sonuçları benzer bulunmustur. Morris su tankı deneylerinde tamoksifen ve farklı hormon protokolleri uygulanan tüm gruplar benzer spasyal ögrenme performansı göstermislerdir. Porsolt zorlu yüzme testinde tamoksifen ile depresif bulgularda anlamlı artıs saptanırken östrojen replasmanı ile bu durumun düzeldigi izlenmistir. Sonuç: Disi sıçanda, gonadal hormonlar, spasyal ögrenmeyle iliskili görülmezken aktif sakınma ögrenmesi bu hormonların yoklugu ile bozulmaktadır. Tamoksifen sıçan depresyon modelinde depresif bulguları arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of the present study is to investigate the tamoxifen, an estrogen receptor mogulatiıng agent, and hormone replacement therapy with different protocols to determine their roles in congitive processes and depression. Methods : Tamoxifen and different protocols of hormone replacement therapies were administered to surgically ovariectomized rats. Properly assigned control groups are used and cognitive processes and depressive signs are studied on animal models. The experiments are carried out on Morris water maze and Porsolt forced swimming test. Active refraining test and locomotor acticvity tests are also performed. Results : The learning of rats are impaired by ovariectomy and there is no difference between the tamoxifene and hormone replacement groups. Spatial learning showed no difference between the hormone replacement and tamoxifene groups. In the Porsolt forced swimming test there is an increased depressive signs with tamoxifen and this situation is reformated by the administration of estrogen. Conclusion : In female rats, spatial learning seems not have any relationship with hormone replacement and tamoxifen. Active refraining is demolished by the absence of gonadal hormones. Tamoxifen administration increases the depressive signs in rat depressin model. Key words : estrogen, tamoxifen, cognitive functions E-mail : [email protected]