İnvitro fertilizasyon-embriyo transferi sikluslarında glycodelin-A, granulocyte colony-stimulating factor ve L-selectin düzeylerinin gebelik sonuçlarına etkisi
The effect of glycodelin-A, granulocyte colony-stimulating factor and L-selectin on pregnancy outcomes in in-vitro fertilization/embryo transfer cycles
- Tez No: 224848
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL POSACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: IVF-ET, Endometrial reseptivite, G-CSF, L-Selektin, glycodelin, IVF-ET, endometrial receptivity, G-CSF, L-selectin, glycodelin-A
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: IVF-ET (İnvitro fertilizasyon-embriyo transferi) sikluslarında endometrial reseptiviteyi gösteren glycodelin-A, G-CSF(Granulocyte Colony-Stimulating Factor) ve L-selectin düzeylerinin gebeliği öngörmedeki faydasını araştırmak.Yöntem: Yaptığımız prospektif kohort çalışmada, implantasyon penceresi döneminin belirteçlerinden olan glycodelin-A, G-CSF ve L-selectin'in IVF-ET sikluslarındaki düzeylerini araştırdık. Çalışmaya Dokuz Eylül Ünüversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Tüp Bebek Merkezine Mart 2007 ile Mayıs 2007 tarihleri arasında IVF tedavisi için başvuran 56 infertilite hastası katıldı. Oosit toplama zamanı ve embriyo transferi sırasında alınan servikal mukus ve embriyo transferi sırasında alınan serum örneklerinde glycodelin-A, G-CSF ve L-selectin düzeylerini ölçtük. Bulduğumuz sonuçlarla da gebelik oranlarını karşılaştırdık.Bulgular: Embriyo transfer zamanı servikal mukusta ölçülen ortalama G-CSF düzeyleri klinik gebelik pozitif olanlarda, klinik gebelik negatif olanlara göre anlamlı şekilde yüksek bulundu (p=0,024). Klinik gebeliği öngörmede kesme noktası olarak 1365 pg/ml değeri alındığında; sensitivite %76, spesifite %61,3 olarak hesaplandı. Diğer taraftan embryo transfer zamanı servikal mukusta ölçülen glycodelin-A ve L-selektin düzeyleri ile gebelik sonuçları arasında anlamlı ilşki saptanmadı. Embryo transfer zamanı servikal mukusta ölçülen G-CSF (p= 0,04) ve L-Selektin (p=0,002) düzeyleri oosit toplama zamanındaki değerlere kıyasla anlamlı olarak yüksek saptandı.Sonuç: IVF sikluslarında, endometrial reseptiviteyi gösteren belirteçleri embriyo transfer zamanı servikal mukusta araştırmak non-invaziv ve etkin bir yöntemdir. G-CSF implantasyonu öngörmede önemli bir belirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the benefits of glycodelin-A, G-CSF (Granulocyte Colony-Stimulating Factor) and L-selectin levels, which indicate endometrial receptivity in IVF-ET (in-vitro fertilization/embryo transfer) cycles, in prediction of pregnancy.Design: Prospective cohort studySetting: University academic IVF centerPatient(s): March 2007 to May 2007, fiftysix IVF-ET cyclesMethods: In our study, we examined the levels of glycodelin-A, G-CSF and L-selectin, which are markers of the implantation window phase, in IVF-ET cycles. The glycodelin-A, G-CSF and L-selectin levels in cervical mucus and blood samples were measured. Cervical mucus samples were obtained during oocyte pick-up and embryo transfer. Blood samples were collected during embryo transfer only. The results were then compared with pregnancy rates.Results: The mean G-CSF levels, which had been measured during embryo transfer, were significantly higher in clinical pregnancy positive women than in women with negative results (p=0.024). When a value of 1365 pg/ml was set as the cut-off point, sensitivity was calculated as 76% and specificity as 61.3 %. On the other hand, a significant relationship was not determined between the glycodelin-A and L-selectin levels in the cervical mucus, which had been calculated during embryo transfer, and pregnancy outcomes. It was determined that the G-CSF (p=0.04) and L-Selectin (p=0.002) levels in the cervical mucus, which had been measured during the embryo transfer, were significantly higher than those measured during oocyte pick-up.Conclusions: Investigating markers of endometrial receptivity in the cervical mucus during embryo transfer is a non-invasive and efficient method in IVF cycles. G-CSF may be an important marker in predicting implantation.