Elit erkek taekwondocular ve sedanterlerin statik ve dinamik denge değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of static and dynamic balance values of elite and sedanter male taekwondo athletes
- Tez No: 478980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Taekwondo, statik denge, dinamik denge, Taekwondo, static balance, dynamic balance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Elit erkek taekwondocuların ve sedanterlerin statik ve dinamik denge değerlerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmamıza Ankara leopar spor kulübünde bulunan yaş ortalaması 18,20±1,96 yıl olan 20 sporcu ile yaş ortalaması 20,30±1,81yıl olan 20 sedanter toplam 40 kişi katılmıştır. İki grup üzerinde statik ve dinamik denge ölçümleri yapılarak aralarında karşılaştırılma yapılmıştır. Bu araştırmada sporcuların statik denge değerlerinin ölçümlerinde Flamingo Denge Testi (FDT), Yıldız Denge Testi (YDT). İstatistiksel analizler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 16,0 istatistik programı kullanılarak analiz yapılmıştır. İstatistiksel sonuçlar p0,05). Antrenmanların sporcular üzerindeki etkilerinden dolayı, sporcuların vücut kompozisyonu ve denge parametrelerinde sedanterlere göre daha olumlu değerlere sahip oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
There were 20 athletes with a mean age of 18.20 ± 1.96 years in Ankara leopard sports club and 40 sedentaries with a mean age of 20.30 ± 1.81 years in total. The two groups were compared through static and dynamic balance measure.Flamingo balance Test (FBT) and Star balance Test (YBT) were used to measure the data of clouds in this study. Statistical analyzes were made by means of SPSS (statistical package for Social Sciences) 16.0 statistical analyzes. Statistical significance was assessed at p 0,05). It can be said that the sportsmen have more positive values in body composition and balance parameters than the sedanters due to the effects of training on the sportsmen.