Fetal hidrosefali ve nöral tüp defekti olan gebelerde total oksidan seviye-total antioksidan kapasite-oksidatif stres indeksinin değerlendirilmesi
Evaluation of total oxidant level-total antioxidant capacity-oxidative stress index values in pregnancies complicated with hydrocephalus and neural tube defects
- Tez No: 224908
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN BALAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hidrosefali, Nöral tüp defekti, Total oksidan seviye, Total antioksidan kapasite, Amniosentez, Hydrocephalus, Neural tube defects, Total oxidant status, Total antioxidant status, Amniocentesis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Hidrosefali ve nöral tüp defektleri (NTD) fetuslarda intrauterin dönemde ultrasonografi (USG) ile genellikle tanı konulabilen ciddi merkezi sinir sistemi anomalilerindendir. Bir kısmı yaşamla bağdaşmadığından intrauterin dönemde veya doğumdan hemen sonra exitus olurken, bir kısmında da ciddi morbidite gelişir. Aile ile birlikte karar verildiğinde bu fetal anomalilerin ağır formlarında gebeliğin terminasyonu söz konusu olabilmektedir. Etyolojide bir takım faktörler suçlanmakla birlikte henüz kesin olarak ortaya konmuş nedenler bulunmamaktadır. Bu çalışma kesin etyolojinin belirlenmesine katkıda bulunmak, mümkünse anomalilerin oluşumunu engellemeye yönelik önlemler geliştirmek amacı ile planlandı.Çalışmada, 16-20. gebelik haftaları arasında bulunan, takipte gerilemeyen fetal hidrosefali ve NTD saptanan 32 gebe ile fetal anomali saptanmayan 34 gebe karşılaştırıldı. Bu iki grup arasında total oksidan seviye (TOS), total antioksidan kapasite (TAK), OSİ (oksidatif stres indeksi) değerleri karşılaştırıldı.Çalışmamızda, TAK'ın hasta grubunun maternal kanında, kontrol grubuna göre daha düşük olduğu saptandı. Ancak istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p=0.30).Maternal kanda TOS ve OSİ değerleri hasta grubunda, kontrol grubuna göre yüksek olarak saptandı ancak istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlendi (TOS için p=0.56; OSİ için p=0.37).Amnion sıvısında TOS ve OSİ değerleri hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (TOS için p=0.036; OSİ için p=0.005). TAK ise amniotik sıvıda hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptandı (p=0.019).Maternal kan ve amniosentez materyalleri arasındaki farklılığın plasental bariyerin güçlü antioksidan defans özelliği nedeniyle ortaya çıkmış olabileceği düşünüldü.Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçların fetal anomalinin meydana getirdiği bir sonuç ya da, fetal anomaliyi oluşturan bir sebep olması muhtemeldir. Bu olasılıkların netleştirilmesi için daha geniş serili ve faz 4 yeni çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Hydrocephalus and neural tube defects, are both severe central neural system anomalies, can be diagnosed during intrauterin period by Ultrasonography. Some of these pregnancies results with exitus in intrauterin period or shortly after the labor. On the other hand severe morbidities may develop on the viabl fetuses. Clinicians and the family may decide for termination of pregnancy for severe forms of these fetal anomalies. Several factors were accused about etiology but, non of them is certain. This study aims to contribute the determination of certain etiolgy, and developing profilactic methods. In the study, 32 pregnants, between 16-20 weeks who have fetal NTD or persisting hydrocephalus, compared with the normal pregnancies. In these two groups, total oxidant-antioxidant status and oksidatif stres index values are compared.Total antioxidant status of maternal blood was lower in patients than the controls, but not statistically significant (p=0.30).TOS and OSI values were significantly higher in the amniotic fluids of patients than the controls (p=0.56 for TOS; p=0.37 for OSI).In amniotic fluid of patients group TOS and OSI values are higher than control groups statistically significant (p=0.036 for TOS; p=0.005 for OSI). TAS was significantly lower in patient group?s amniotic fluid than the control group?s (p=0.019).The differences between maternal blood and amniotic fluid may be releated with the effect of powerful antioxidant plasental barrier.Outcomes of this study may be the causes or the results of defined fetal anomalies. Under these circumstances more extended randomized, case controlled studies are required to clarify these possibilities.