Prelingual koklear implant olgularında preoperatif odyolojik ve radyolojik bulguların postoperatif işitme sonuçlarıyla karşılaştırılması
Comparing preoperative audiological and radiological findings with postoperative auditory outcomes prelingually in cochlear implant cases
- Tez No: 225055
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN KARATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Koklear İmplant, İç Kulak Anomalisi, EARS Test Bataryası, İşitsel Performans, Cochlear Implant, Inner Ear Anomally, EARS Test Battery, Auditory Performance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, koklear implant uygulanmış yaşları 8 ay ile 72 ay arasında değişen, tümü prelingual, iç kulak anomalisi olmayan 41 ve iç kulak anomalisi bulunan 14 hastanın işitsel performansını, EARS test bataryası ile değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Hastalar iç kulak yapısı normal olan (Grup 1) ve iç kulak anomalisi mevcut olan (Grup 2) olmak üzere iki gruba ayrıldı. İmplant öncesi ve implant sonrası dönemdeki EARS test bataryasının alt test grupları olan LİP ve MTP skorları iki grup arasında karşılaştırıldı.İmplant öncesi dönemde LİP skorları, her iki grupta da ortalama 5 (%12) olarak saptandı. İlk fitting sonrası ortalama değerler: 1. ayda Grup 1'de 18.5(%44.1), Grup 2'de 19(%45.6); 3. ayda Grup 1'de 27(%64.2), Grup 2'de 28(%67.3); 6. ay'da Grup 1'de 31(%75), Grup 2'de 34(%83) olarak tespit edildi. İmplant öncesi dönemde MTP skorları %0 olarak saptandı. İmplant sonrası MTP testi skorları yaklaşık olarak: 3'lü kelime setinde Grup 1'de 7.5(%62), Grup 2'de 7.7(%64); 6'lı kelime setinde Grup 1'de 10.4(%58), Grup 2'de 10.6(%59); 12'li kelime setinde Grup 1'de 14.3(%60), Grup 2'de 14(%59) olarak tespit edildi. Elektrotların çalışma hızı incelendiğinde ortalama olarak Grup 1'de 1345 qu, Grup 2'de 1310 qu olarak saptandı.Tüm parametreler değerlendirildiğinde, istatistiksel olarak, iki grup arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı.Özetle, koklear implant iç kulak anomalisi olmayan hastalarda güvenle uygulandığı gibi, iç kulak anomalisi bulunan hastalarda da güvenle uygulanabilir. Bu hastaların işitme ve konuşma gelişimlerinin değerlendirilmesi ve takibinde EARS test bataryası objektif bir değerlendirme yöntemi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the auditory performances of total 55 prelingual hearing loss patients, using cochlear implant (whom are from 8 months of age and 72 months of age) 14 of them with inner ear anomalies and 41 of them with no inner ear anomalies by means of EARS (evaluation of auditory responses to speech) test battery. These patients were divided into two groups: Group 1?those with normal inner ear structure, and Group 2?those with inner ear anomalies. LIP and MTP scores (two sub-test groups of EARS test battery) were compared during the pre-implant and post-implant periods.LIP scores during the pre-implant periods were calculated as 5 on average (12%) in both groups. The average values after the first fitting are as follows: At the end of the first month: 18.5 (44.1%) for group 1.19 (45.6%) for group 2; In the third month: 27 (64.2%) for group 1.28 (67.3%) for group 2; In the sixth month: 31 (75%) for group 1, 34 (83%) for group 2. MTP test scores during the pre-implant periods were calculated as 0. MTP test scores of the post-implant are approxinately as follows: 3-word set: 7.5 (62%) for group 1, 7.7 (64%) for group 2; 6-word set: 10.4 (58%) for group 1, 10.6 (59%) for group 2; 12-word set: 14.3 (60%) for group 1, 14 (59%) for group 2. Functioning speed of electrodes was approximately: 1345 qu (quick/unit) for group 1, 1310 qu for group 2.When all these parametres were evaluated, no statistically significant difference was observed between the two groups.In conclusion, cochlear implants can be used safely for patients with or without inner ear anomalies. EARS test battery can be used as an objective evaluating method in the management and assessment the auditory and speech improvements of these patients.